Amsterdam, benzersiz kanalları ve bu kanalların etrafına dizilmiş ikonik mimarili muhteşem evleriyle her seyahat severin beğeneceği bir şehir. Dümdüz yollara sahip, yürüyerek, tekneyle, trenle veya bisikletle kolayca gidebileceğiniz bir şehir. Günahlar şehri olarak anılsa da aslında Avrupa’da gidilebilecek en çocuk dostu şehirlerden biri diyebilirim, soğuk havasını saymazsak tabi. 🙂 Bu yazıda çocuğuyla Amsterdam’a gitmeyi düşünenler için faydalı olacağını düşündüğüm notları paylaşacağım. Buyurun o zaman, çocukla Amsterdam’da neler yapılır anlatıyorum.
Çocuklar için En Güzel Seyahat Kitapları
Bebekle Tatil için Valiz Hazırlığı
Amsterdam’a Çocukla Gitmeden Önce Bilsen iyi olur
Amsterdam’da konaklama için toplu taşımaya yakın bir otelde kalmakta fayda var. Tabi ki en merkezi yerde kalmak en rahat ama fiyatlar da ona göre pahalı olacaktır. Biz biraz son dakika planı yapmıştık ve uygun fiyatlı düzgün otellerin çoğu dolmuştu. Bizim kaldığımız otelden şehre ulaşım çok kolaydı, hemen önünden otobüs kalkıyordu ve tek seferde merkez tren istasyonuna gidebiliyorduk. Ancak dönüşteki otobüs durağı otelin çok uzağında olduğu için her seferinde yakınlardaki bir tren istasyonuna giderek oradan taksi tutuyordum. Otelimizi dönüş yolu dışında hiç fena değildi, ilgilenirseniz rezervasyon linkine bakabilirsiniz. Erken davranırsanız daha uygun fiyata merkezi ve çocuk dostu otellerde yer bulabilirsiniz. Bunun için araştırdığım kadarıyla tavsiye edebileceğim otelleri de paylaşayım, üstlerine tıklayarak direkt rezervasyon sayfalarına ulaşabilirsiniz.
Amsterdam bütçe dostu konaklama seçenekleri: Hotel Dwars, Linden Hotel, Hotel The Neighbour’s Magnolia, Max Brown Hotel Canal District, WestCord Art Hotel Amsterdam, ibis Amsterdam Centre, Generator Amsterdam, City Hotel Amsterdam, Hotel Mansion
Amsterdam orta sınıf konaklama seçenekleri: The College Hotel, Max Brown Hotel, NH City Centre Amsterdam, citizenM Amstel Amsterdam, Conscious Hotel Museum Square, INK Hotel Amsterdam, Hotel Estheréa
Amsterdam lüks konaklama seçenekleri: The Dylan Amsterdam, Pulitzer Amsterdam, Andaz Amsterdam Prinsengracht, Conservatorium Hotel, Hotel TwentySeven, De L’Europe Amsterdam
Amsterdam apart otel seçenekleri: Amsterdam North by YAYS, Hotel TWENTY EIGHT, Eric Vökel Boutique Apartments
Amsterdam özel konaklama deneyimi seçenekleri: Hotel Not Hotel, Volkshotel, houseboat Rose, Houseboat Amsterdam
Amsterdam’da toplu taşıma ve çoğu müze girişlerinde 4 yaşından küçük çocuklar için ücret alınmıyor. Trenlerde ve çevre kasabalara giden otobüslerde de aynı şekilde. Bazı online sitelerden alışveriş yaparken çocuk adedini de eklerseniz otomatik 4 yaş veya üstünde algılayıp ona göre ücret kesebiliyor. Daha küçük çocuğunuz varsa yanlışlıkla bilet almamanız için özellikle belirtmek istedim. Bilet almadan önce çocuğunuzun yaşını belirterek sormanızda fayda var. Amsterdam City Card alırsanız pek çok müzeye giriş ücretsiz, toplu taşıma da ücretsiz oluyor.
Red Light District çocuklar için pek uygun bir ortam olmayabilir, çocukla gezerken burayı atlayabilirsiniz. Ya da nasıl bir yer olduğunu iyice araştırıp kendiniz karar verin.
Amsterdam’a çocukla gitmek için en iyi zaman
Amsterdam Avrupa’nın kuzeyinde yer aldığı için geçekten çok soğuk olabiliyor. Çocuğu üşütme derdi olmadan, lahana gibi kat kat giyinmeden, bir içeri bir dışarı kıyafetleri giy çıkar yapmadan bir gezi geçirmek istiyorsanız kesinlikle Mayıs ile Eylül arası dönemi tavsiye ediyorum. Biz Ekim ayının ilk günlerinde gittik ve sweatshirt üstüne mont giyerek şehri gezebildik. Çevre köyleri gezerken biraz daha kalın giyinmemiz gerekti, oğluma pantolon altına kilotlu çorap ve daha kalın bir sweatshirt giydirmiştim, ayrıca berelerimizi de takmamız gerekmişti. Kat kat giyinmek benim için problem değil derseniz noel ve yılbaşı dönemi çocukların ilgisini çekecektir. Daha önce Noel zamanı gittiğimde şehri çok beğenmiştim, süslemeler çocukların ilgisini çekecektir, ayrıca buz pateni pisti de eğlenceli olabilir.
Amsterdam’da çocukla yapılabilecek aktiviteler
Amsterdam’da gezerken genel olarak çocukla sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum, gerçekten çocuklar için, ailece de keyif alabileceğiniz çok güzel aktiviteler var. Burada sadece çocukların ilgisini çekecek yerleri yazıyorum. Tam bir Amsterdam rehberi isterseniz onu da bırakıyorum, okumanızı tavsiye ederim: Amsterdam ve Çevresindeki Köyler Gezi Rehberi
Nemo Bilim Müzesi: Tamamen çocuklara yönelik olarak planlanmış bir Bilim Müzesi burası. Beş kattan oluşuyor ve her katta fakrlı konseptlere göre değişik zihni sinir oyuncaklar, öğretici oyunlar ve videolar bulunuyor. Benim oğlum henüz üç yaşında ve ilk kattan sonrası çok da ilgisini çekmedi açıkçası ama biraz daha ileri yaşlar için bence harika. IAmsterdam kart ile çocuk girişi ücretsiz.
Het Scheepvaartmuseum: Nemo Müzesi’nin hemen yakınında yer alan Ulusal Denizcilik Müzesi’nde Hollanda’nın 500 yıllık denizcilik tarihi ve denizciliğin Hollanda kültüründeki etkisi hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Bu müzede çocuklara özel interaktif sergiler düzenleniyor, ilgilerini çekeceğini düşünüyorum.
Tropenmuseum Junior: Burası bir dünya kültürleri müzesi diyebiliriz, çoğunlukla eski Hollanda sömürgeleriyle ilgili bilgiler var ve gerçekten güzel bir müze olmuş. Bu müzenin içinde Tropenmuseum Junior diye tamamen çocuklara yönelik bir alan var ve çocukların rol aldığı interaktif bir sergi gezmeye başlıyorsunuz. Çocuklar için tiyatro oyunları ve el sanatları atölyeleri gibi aktiviteler de var.
Vondelpark: Amsterdam’daki bu harika park çocuklu ailelerin mutlaka uğraması gereken bir yer bana göre. Çocukların koşturabileceği kocaman yeşil alanların yanı sıra pek çok oyun sahası alternatifi bulunuyor. Parkın çevresinde çocukların kendi yemeklerini hazırlayabileceği Kinderkookkafe adında bir cafe de bulunuyor, park öncesi veya sonrası uğrayabilirsiniz.
Linnaeushof: Burası Avrupa’nın en büyük çocuk oyun alanı, içinde tırmanma alanları, go card, trambolinler, kaydıraklar vs. 350’den fazla atraksiyon bulunuyor. En küçük çocuklar için de ayrı alan oluşturmuşlar böylece büyük çocukların koşturmasından uzak kendi hallerinde oynayabiliyorlar. Ayrıca kötü hava şartlarında bile gidebilirsiniz çünkü kapalı oyun alanında da yapılacak çok şey var.
Amstelpark: Burası Amsterdam’ın en popüler parklarından biri. İçinde büyük çocuk oyun alanları, parkı turlayan mini bir tren, eşek, tavuk, keçi vb. hayvanlarının dolaştığı minik bir çiftlik, mini golf sahası, çim labirent gibi çocukların keyif alacağı aktivite imkanları bulunuyor.
This is Holland: Hollanda’nın ünlü turistik yerlerinin üzerinden uçuyormuş gibi hissedeceğiniz, rüzgar ve su efektleriyle desteklenen 5D simülasyon.
Upside& Down: Burası tamamen fotoğraf çekilme üzerine bir müze desem yanlış olmaz sanırım. Ters yüz odalar, çeşitli dekorasyon fikirleriyle instagram dostu hale getirilmiş alanlar var. Kötü hava koşullarında kapalı alan aktivitesi olarak düşünebilirsiniz.
Çocuklar için Harçsız Pasaport Nasıl Çıkartılır?
Madame Tussouds: Amsterdam’ın tam merkezinde Dam Meydanı’nda yer alan müzede, ünlülerin ve tarihi şahsiyetlerin balmumu heykelleri sergileniyor. Hollanda’nın Altın Çağı’ndan önemli kişiler, film, müzik ve spor dünyasından ünlüler şeklinde kategorilere ayrılmış. Çocuklar sevdiği ünlülerle fotoğraf çektirebilir ve Hollanda tarihi hakkında da bilgilenebilirler. Kötü havada kapalı alan aktivitesi olarak önerebilirim.
Artis Royal Zoo: Burası Hollanda’nın en eski hayvanat bahçesi ve 500’den fazla türde 6000 civarı hayvana ev sahipliği yapıyor. Hayvanlar dar kafeslerde değil, daha geniş ve nispeten doğal ortamlarda yaşıyorlar. Burası aynı zamanda bir botanik bahçesi ve 200’den fazla türde ağaç bulunuyor. Hayvanların tutsak edilmesini tasvip etmiyorum ama çocukların farklı hayvanları yakından görmesi için dileyenler burayı gezmeyi düşünebilirler.
Micropia: Artis Zoo içinde yer alan müze, mikro organizmaların görünmez dünyasını sergileyen türünün tek örneği. Mesela bir öpüşme sırasında mikropların nasıl aktarıldığını görebiliyorsunuz veya bir vücut tarayıcısı ile şu anda vücudunuzdaki tüm mikropları görebiliyorsunuz. Çocuklar için bilgilendirici ve eğlendirici bir aktivite.
Het Amsterdamse Bos: Burası dev bir şehir parkı, 1000 hektar büyüklüğünde ve New York City’deki Central Park’ın yaklaşık üç katı büyüklüğünde. İçinde hayvan parkları, spor kulüpleri, çocuk oyun alanları, gölet, yürüyüş ve bisiklet parkurları bulunuyor. Burası Amsterdam merkezin biraz dışında kalıyor ama fazla uzak değil.
Luchtvaartmuseum Aviodrome: Hollanda’nın havacılık tarihinin en değerli koleksiyonuna sahip olan havacılık müzesi, Amsterdam’ın biraz dışında Lelystad Havaalanı’nda yer alıyor. açık ve kapalı alana yayılmış şekilde 100’den fazla eski ve yeni uçak sergileniyor. Bir Boeing 747 uçağına binebilir, uçuş simülatöründe pilotluk yapabilirsiniz.
Spoorwegmuseum: Yine Amsterdam’ın dışında, Utrecht’teki eski Maliebaan istasyonunda yer alan ulusal demiryolu müzesi, trenlerin dünyayı nasıl değiştirdiğini öğrenebileceğiniz, hem yetişkin hem çocuklar için harika bir yer. İçinde tiyatro, eğlenceli aktiviteler ve çeşitli sergiler yer alıyor.
Madurodam: Burası da Amsterdam’ın dışında, bizim Miniatürk benzeri bir müze. Hollanda şehirlerinde bulunan binaların ve yapıların 1:25 ölçeğinde küçültülmüş modelleri sergileniyor. Eğer fazla zamanınız varsa, çevre yerlere de gidebilecek durumdaysanız değerlendirebilirsiniz.
Bakfiets veya bisiklet kiralamak: Bakfiets Amsterdam’da kargo bisikletlerine verilen isim. Yani önlerinde paket vs. taşıma yapabilmek için bir yer bulunuyor. Bunları çocukları taşımak için kullananlar çoğunlukta. Kullanabilirseniz bunlardan, bu zor gelirse de arkasında çocuk taşıma yeri olan normal bisikletlerden kiralayabilirsiniz. Çocuk için bu deneyim oldukça eğlenceli olacaktır.
Kanal turu yapmak: Bildiğiniz üzere Amsterdam’da şehrin içinden pek çok kanallar geçiyor. Kanal turları çok popüler ve şehri sudan giderek farklı bir bakış açısıyla görme fırsatı veriyor, ayrıca çocukların da çok keyif aldığı bir aktivite. Bütçenize uyarsa ve eşinizle dostunuzla birlikteyseniz ufak bir özel tekne kiralayıp kendinize özel tur yapabilirsiniz ya da kalabalık büyük tekne turlarına katılabilirsiniz, onlar 1-1.5 saat civarı sürüyorlar. Çocuklara yönelik aktiviteler içeren bir kanal turu isterseniz Blue Boat Company’nin turuna katılabilirsiniz. Bu turda, İngilizce ve Flemenkçe olarak çocuklara özel interaktif sesli bir hikaye anlatılıyor. Her çocuğa içinde oyunlar, kalemler ve dürbün içeren bir küçük paket veriliyor. Ebeveynler de aynı anda normal sesli rehberi dinliyorlar kulaklıkla. Tur 75 dk sürüyor ve bilet fiyatı 10€. Ben buna katılmadım ama araştırırken bulmuştum, bilgi olsun diye paylaşıyorum.
Electrische Museumtramlijn: Müze tramvayla nostaljik bir şehir turu yapmak ilginizi çeker mi? Nisan başından Ekim sonuna kadar her Pazar, tarihi tramvaylar 100 yıllık ve 7 kilometrelik eski bir tramway rotasında tur atıyor. Çalışma saatleri 11:00-17:00 arası ve ücret çocuklar için 2€, yetişkinler için 4€, 4 yaş altı çocuklar ücretsiz. Müze tramvay yolculuğu için sadece Amsterdam’dan değil, Lahey, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Viyana ve Prag’dan da tramvaylar kullanılıyor. Tüm araçlar önceki yüzyılın ilk yarısından kalma ama tabi yürüyen aksamları yenilenmiş.
Amsterdam’da geçirdiğimiz üç gün boyunca biz oğlumla çok güzel vakit geçirdik, burada yazılan bilgiler ışığında sizin de çocukla sorunsuz bir gezi yapmanızı umuyorum. 🙂
Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.
Ebeveynler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.
Instagram: cokgezencocuklar
Facebook: cokgezencocuklar