Gelen bazı sorular üzerine yurt dışında doğum röportajları yapmaya karar verdim. İkinci yazı en popüler olan Amerika’da doğum üzerine geldi. Amerika’da doğum yapmanın avantajları, Amerika’da doğum ücretleri ve daha pek çok sorunuzun cevabına bu yazıda ulaşabilirsiniz. Amerika’da doğum yapmayı düşünenler için güzel bir rehber olacağını umuyorum.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarıma da göz atmanızı öneririm.
Seyahat Temalı Bebek ve Çocuk Odası Fikirleri
Seyahat Temalı Hastane Doğum Odası Süsleme Fikirleri
Gezginler için Seyahat Temalı Baby Shower Fikirleri
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Amerika’da nerede doğum yaptınız?
Ben Hande Ayçelik, 38 yaşındayım, İstanbul, Şişli’de yaşıyorum. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya İletişim Sistemleri mezunuyum. Seyahat etmek ve dünyayı gezmek en büyük zevkim. Bu nedenle de çocuk fikrine karar vermek hiç kolay olmadı. 2007’de evlendim ve bu evliliğin 9. yılında oğlum dünyaya geldi. İlk hamile olduğum aylardan karar verdim yurt dışında doğum yapıp, ona ikinci bir vatandaşlık sahibi yapmaya ve araştırdım. Şuanda bildiğim kadarıyla USA, Kanada ve Avustralya dışında sadece doğum sebebiyle vatandaşlık veren başka bir ülke yok. Konu üzerine deneyim yaşamış pek çok haber ve blog okudum ve bu doğrultuda Miami’de doğum yapmaya karar verdim.
Neden Amerika’da doğum yapmayı tercih ettiniz? Amerika’da doğum yapmanın avantajları nelerdir?
Avustralya’yı çok uzak olduğu için, Kanada’yı da iklim koşullarından dolayı eledim, zira oğlum Aralık ayında dünyaya gelecekti ve ben o göbeğimle palto ve botlarla gezmek yerine, parmak arası terlikle dolaşmayı tercih ettim sanırım. Ama tek neden elbette bu değil, araştırmalarım sırasında bir ünlünün röportajında bahsettiği doktorla ilgili anıları beni çok etkiledi ve başladım doktoru ve o hastaneyi araştırmaya. O anda o ülkenin özel avantajlarını düşünmedim açıkçası, iyi bir doktor ve hastane arayışındaydım.
Herkes Amerika’da doğum yapabilir mi? Size göre Amerika’da doğum yapmanın dezavantajları ve riskleri nelerdir?
Amerikada doğum yapmanın en büyük riski sınır kapısındaki memura göbeğinizi göstermek ya da göstermemek açıkçası. Her an hamile olduğunuzu ve amacınızı fark edip sizi ilk uçakla evinize geri yollama riski var maalesef. Hatta gitmeden bunu tecrübe edinmiş hikayeleri de yakından dinledim ama o riski göze aldım. Bu riski göze alan az çok İngilizce bilen ve belli bir geliri olan herkes Amerika’da doğum yapabilir tabi ki. Ama insan bazen çok yakınları yanında olsun, ya da burada başladığı doktorla devam etsin istiyor. Ama bence amacın bir çocuğun ikinci bir vatandaşlık edinme ihtimali olduğunu düşünürsek bu istekler biraz romantik kaçıyor.
Diğer bir dezavantaj da eğer sezaryenle doğum yapmak istiyorsanız genelde bu istek pek kabul edilmiyor, normal doğum yapmanız için direniyorlar, nitekim ben de zaten normal doğum istiyordum ama sanırım başka şansım da yoktu. Ancak çok büyük bir bel fıtığı ya da aklıma gelmeyen başka bir doğum riski olması dışında sezaryen ihtimaline sıcak bakmıyorlar.
Amerika’da doğum planınızı kendiniz mi yaptınız yoksa bir firmadan mı yardım aldınız? Planlama adımlarından ve başvuru prosedürlerinden kısaca bahseder misiniz?
Amerika’daki tüm süreci özel yardım almadan ya da bir şirketle çalışmaksızın eşimle beraber yürüttük. Öncelikle o ünlünün röportajında okuduğum doktor üzerine araştırma yaptım, tüm yorumları çok iyiydi, hakkında yazılan her şeyi okudum sonrasında da hastaneyi araştırdım, Miami’nin hatta USA genelinin oldukça iyi şubeleşmiş özel hastanelerinden biriydi. Önce doktorla yazıştım daha doğrusu asistanıyla, sonra onlar benden her ay buradaki tetkiklerimi istediler, en son oraya gitmeden önce yapılacak kan testi vs. ne varsa burada yaptırdım, malum orada her şey çok daha maliyetli. Onlardan onay gelince hastaneden onay aldım. Derken orada kalacağım süre boyunca hastaneye de yakın olan rahat bir ev tuttum, malum az değil 57 gün yaşadım ben o evde. Şansımız da yaver gitti herhalde her şey çok yolunda ve güzel geçti.
Amerika’da doğum maliyetleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Doğum dışında ne gibi ek masraflarınız oldu?
Doktor ve hastane masrafımız yaklaşık 10.000 USD tuttu. Bunun içinde normal doğum, 2 gece hastanede konaklama ve oğlumun sünneti var(400 USD). Bunun haricinde kiraladığım ev aylık 2.500 USD (tüm faturalar, otopark ve apartman giderleri dahil) idi ve 2 ay kaldım. Mecburen araba kiraladım ama buradaki en düşük maliyet arabadır, oldukça makul fiyatlar. Eyaletler arasında da vergilendirmede farklar var. Florida ve Nevada eyaletleri Amerika Birleşik Devletlerinde en düşük vergi sistemine tabi eyaletler. Tabi bir de bunun yanı sıra onca gün boyunca yeme-içme maliyeti var ki bu tamamen kişinin kendisine ait bir maliyettir. Marketten alışveriş yapıp evde pişirirseniz çok daha uygun elbette. Biz biraz da gezip tozma ve alışveriş odaklı da yola çıktığımız için doğum öncesi yakın yerlerde başka konaklamalar ve çocuğun kıyafetlerini oradan almak odaklıydık ama tabi o günler doların sadece 2.80 TL ye tekabül ettiği güzel günlerdi, çok ekonomik alışverişler yaptım gerçekten. Ama burada sadece zorunlu harcamaları esas alırsak yaklaşık 20.000 USD gibi bir bütçe ayırmak yanlış olmaz. Gideceğiniz tarihlerdeki gidiş-dönüş uçak biletlerinin maliyeti de, yanınızda kimin olmasını istediğinize göre değişir elbette.
Amerika’da doğum sonrası prosedürler nelerdir? Doğumdan ne kadar süre sonra evinize dönebildiniz?
Ben Amerika’ya gittiğimde yaklaşık 34 haftalık hamileydim. Oğlum doğmadan 5 hafta , doğduktan sonra da 23 gün geçirdim. Bunun sebebi de pasaport çıkarma işlemleri, prosedürler vs idi. O işler gözünüzde büyümesin sistem çok kolay ve güzel işliyor. Hastaneden çıkarken doğum belgesi veriyorlar ve o belgeyle hangi adreste nereye başvurmanız gerektiğini anlatıyorlar. Gayet organize oldukları için hiçbir zorluk yaşamadan hallettik o süreci. Bebek için de uçağa binmek hiç sorun olmadı hatta doğumdan beri deliksiz uyuduğum en güzel geceydi diyebilirim uçak yolculuğu için. Her nedense bebekler o motor sesi ya da süpürge sesi gibi sabit seslerde daha keyifli uyuyorlar.
Amerika’da doğum yapmak isteyenlere özellikle tavsiye etmek istediğiniz bir şeyler var mı? Bu kararınızdan memnun musunuz?
Eğer bir gün çocuğum, yurt dışına vizesiz seyahat etsin, dünya vatandaşı olsun, dilediği zaman Amerika’da otursun, okusun, iş yapsın, hayatını orada devam etsin diyorsanız ve bunları da şansa bırakmak istemiyorsanız bu yöntemi kesinlikle düşünmelisiniz. Ben çocuğumun kendisine sunduğum imkandan dolayı bir gün beni eleştirebilme ihtimalini bile düşünüyorum açıkçası. Malum ülkeler ne kadar cazip olursa olsun, o ülkelerin yöneticileri, kanunları da sürekli değişiyor. Şu anda Amerikan vatandaşı olan bir çok Türk, Amerikan hükumetine gelirini beyan etmek durumunda. Bundan sonra ne olacağı bilinmez bir gerçek ama haktan vazgeçmek her zaman mümkün, sahip olmak ise kolay değil. O nedenle iki seçenek birden iyidir mantığıyla bu kararı verdim, kararımdan oldukça memnunum.
Röportaj için Hande Ayçelik’e teşekkür ederim.
Diğer yurt dışında doğum röportajlarımıza şuradan ulaşabilirsiniz.
Merhabalar, hangi doktordan yardım almıştınız rica etsem öğrenebilir miyim? Çok teşekkürler .
BeğenBeğen
Deniz Akkaya’nın doktoru 🙂
BeğenBeğen