Yurt Dışında Doğum: Almanya’da Doğum Yapmak

Yurt dışında doğum röportajlarım Almanya’da doğum ile devam ediyor. Daha önceki yurt dışında doğum röportajlarım Amerika’da doğum ve Brezilya’da doğum üzerineydi. Almanya’da doğum yapmanın avantajları, Almanya’da doğum ücretleri ve daha pek çok sorunuzun cevabına bu yazıda ulaşabilirsiniz. Almanya’da doğum yapmayı düşünenler için güzel bir rehber olacağını umuyorum.

Hamileyken Okunması Gereken Kitap Önerileri

Yenidoğan Bebek Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Hastane Doğum Çantası Hazırlama Rehberi

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Almanya’da nerede doğum yaptınız?

Ben Yeşim. 32 yaşındayım. Bir bebek bir de köpek annesiyim. Doğma büyüme İstanbullu’yum. Ulusal ve uluslararası firmalarda, İnsan Kaynakları alanında 10 yıllık kurumsal tecrübeden sonra, eşimin Almanya’da iş bulması sebebiyle istifa edip yurt dışına taşındım. Bebeğim şu an 6 aylık ve 1 yıldır Köln’de yaşıyorum. Doğum yaptığım klinik ise Düsseldorf şehrindeydi.

Almanya'da doğum

Neden yurt dışında doğum yapmayı tercih ettiniz? Avantajları nelerdir?

Köln’e taşındığımda 3 aylık hamileydim. Ama zaten iş bulup taşınma sebeplerimizden belki de en önemli olanı bir bebek sahibi olmak ama bu bebeği daha iyi şartlarda bir ülkede büyütmekti. Türkiye’de yaşarken çocuk sahibi olmaya cesaret edememiştik. Ne zaman ki eşim iş bulup taşındı ondan sonra bebek yapmaya karar verdik. Doğum da, istediğimiz gibi, yurt dışında olmuş oldu. Bizim için avantajı birkaç yıl sonra oğlumuzun Alman vatandaşı olacak olması.

Herkes Almanya’da doğum yapabilir mi? Size göre Almanya’da doğum yapmanın dezavantajları ve riskleri nelerdir?

Açıkçası hali hazırda burada yaşadığım için, öncesinde herkes doğum yapabilir mi gibi bir araştırmam olmadı. Ama tecrübeme dayanarak söylemem gerekirse belli başlı prosedürler olduğu için isteyen herkesin doğum yapabileceğini düşünmüyorum. Zaten doğumla vatandaşlık veren bir ülke de olmadığı için tercih sebebi olmayabilir. Hiçbir riski yok ama dezavantaj sayılabilecek konulardan biri refakatçi durumu bence. Eşim ya da annem benimle kalamadı çünkü böyle bir uygulama yok. Anne-bebek baş başa kalıyorlar hastanede oldukları süre boyunca. Eğer yanımda birinin kalmasını istiyorsam bunun için gecelik çok yüksek rakamlar ödeyip, hemen yanımızdaki başka  bir binada konaklamam gerekiyordu.

Almanya’da doğum planlama adımlarından ve prosedürlerinden kısaca bahseder misiniz?

 Almanya’da öncelikle bir jinekoloğunuz olmalı. Hamile kaldığınızda doktorunuz size “Mutterpass” denen bir kitapçık verecek. Bu kitapçığı doğum için hastaneye giriş yapana kadar yanınızdan ayırmamanız bekleniyor. İçerisinde kişisel bilgileriniz, sağlık bilgileriniz, hamilelik boyunca yapılan tüm tetkikler, kontrollerinizde elde edilen değerler, kilo ve tansiyon takibiniz gibi sizinle ve gebeliğinizle ilgili aklınıza gelebilecek bütün bilgiler yer alıyor. Her kontrolde ultrason yapılmıyor. Bazen sadece NST’ye bağlanıp eve gönderiliyorsunuz. Kontrollerimin hiçbirinde ücret ödemedim. Sağlık sigortası kartım ile tüm sağlık hizmetini ücretsiz aldım. Doğumu jinekoloğunuz yaptırmıyor. 36. Hafta itibariyle artık doğum yapacağınız hastane/klinik’e karar vermeniz ve gidip kayıt olmanız gerekiyor. Sezaryen mi istiyorsun diye bir soru sorulmuyor. Kayıtta ebeler size doğumun başladığını nasıl anlayabileceğinizden ve yanınızda ne getirmeniz gerektiğinden bahsediyor. Yani normal doğum olacakmış gibi konuşuluyor. Doğumda doktor görmüyorsunuz, o an hangi Ebe vardiyasındaysa sizi o doğurtuyor. İlk kez orada karşılaşıyor olabilirsiniz. Eğer doktorun müdahale etmesi gereken bir durum olursa, sezaryen gerekirse ancak o zaman doktor dahil oluyor.

Bir de doğumdan sonra 10 gün boyunca evime gelip benimle ve bebeğimle ilgilenmesi için yine ücretsiz ebe hizmetinden faydalandım. Ebe bulmak zor olduğu için çok erken haftalarda aramaya başlamak gerekiyor.

Almanya’da doğum maliyetleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? 

Ben 1 yıldır sigortalı bir işte çalışmıyorum. Eşim makine mühendisi olarak çalışıyor ve sağlık sigortası şirket tarafından yapılmış durumda. Ben de eşi olarak aynı şartlarda faydalanıyorum onun sigortasından. Ne hamileliğimde ne de doğumda herhangi bir ücret ödemedim. Sigorta kartımı iletmem yeterliydi. Doğumdan sonra hastanede yatış yaptığım için de herhangi bir ücret ödemedim.

Bu prosedür işsiz olan bir aile için de geçerli çünkü onlar da işsizlik sigortasından faydalanıyorlar. Dolayısıyla aslında kimse ücret ödemiyor doğum için.

Almanya’da doğum sonrası prosedürler nelerdir?

Doğumdan sonra hastaneden çıkmadan bebeğin doğum belgesini birkaç nüsha olacak şekilde almamız gerekiyor. Bu doğum belgeleri ile, konsolosluktan bebeğin kimliğini ve pasaportunu çıkarıyoruz, çocuk parası başvurusu yapıyoruz, ebeveyn parası başvurusu yapıyoruz, çalışan anne isek doğum iznindeyken maaş alabilmek için ilgili kuruma başvuruyoruz. Ve son olarak sağlık sigortası şirketine de iletip sigortasını başlatıyoruz.

Gelir vergisi güncellemesi için vergi dairesine gidip bebeğimizle ilgili bilgilendirme yapıyoruz.

Almanya’da doğum yapmak isteyenlere özellikle tavsiye etmek istediğiniz bir şeyler var mı? Bu kararınızdan memnun musunuz?

Bu benim ilk doğumum olduğu için Türkiye ile karşılaştırma yapabileceğim alanlar çok kısıtlı.

Ancak birkaç şey söyleyebilirim. Öncelikle, Düsseldorf’un en iyi tıp fakültesinde doğum yapma şansım oldu. Doğum kliniğinin temizliği, çalışanların ilgisi, kaldığım oda ve yediğim yemeklerin temizliği her şey Türkiye’deki özel hastane kalitesindeydi. Ama arada çok büyük bir fark var ki hiçbir ücret ödemeden bu hizmeti alabildim. Hastaneye sadece kendim için eşya götürdüm. Bebeğim için her şey vardı. Ben sadece eve getireceğim kıyafetlerini almıştım yanıma.

Burada doğum yapmalarını kesinlikle tavsiye ederim, çünkü doğumun kendi ilkelliğini her kadının tatmasını isterim. Türkiye’de maalesef doğum anlamını yitirmiş durumda. Hastane odası süslemeleri, anne ve bebeğin kostümleri/taçları, ikramlıklar, hediyelikler derken o büyülü ve belki de bir kez yaşanacak özel anların hepsini elleriyle itiyorlar diye düşünüyorum.

Kararımdan çok memnunum. Çünkü anne olmak, doğum yapmak ve bambaşka biri olarak yeniden doğmak en basit haliyle karşılanıyor burada. Doğum çok sıradan bir doğa olayı olarak benimsenmiş. Her kadın bunu yapabileceğini bilerek giriyor o hastaneye. Ve doğumdan sonra hastaneden çıkış yapana kadar, bazı tetkiklerin yapılması dışında, bebeği yanından asla ayrılmıyor.

Röportaj için Yeşim Tezcan’a teşekkürler.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarıma da göz atmanızı öneririm.

Seyahat Temalı Bebek ve Çocuk Odası Fikirleri

Seyahat Temalı Hastane Doğum Odası Süsleme Fikirleri

Gezginler için Seyahat Temalı Baby Shower Fikirleri

Diğer yurt dışında doğum röportajlarımıza şuradan ulaşabilirsiniz.

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Ebeveynler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

Pinterest: hohhoyyt

Yurt Dışında Doğum: Almanya’da Doğum Yapmak” üzerine 4 yorum

  1. Alman vatandaşıyım 5 aylık ikiz bebeklere hamileyim . Almanya’da bir firmada 4 aydır çalışıyorum ikametim Almanya’da falan pandami sürecinden dolayı Home Office olarak Türkiye’de yaşıyorum şuanda doğumu’da Türkiye’de gerçekleştireceğim . Çocuk parası ve diğer haklardan yararlanabilirmiyim bu durumda ?

    Beğen

  2. Merhaba, ben ve eşim türk vatandaşıyım, eşim almanyada iş buldu ve ekim ayında resmi olarak başlıyor ben 3aylık hamileyim ve doğum ocakta olacak, ben ankarada bir özel doktor ile anlaşmıştım ama bebeği almanyada doğurmanın bir avantajı olur mu merak ediyorum, çocugun sadece orda doğması Alman vatandaşı olmasına yetmiyormuş, çocuk türkiyede doğsa ve almanyaya geçiş yapsak bi süre sonunda alman vatandaşı olur mu acaba?

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s