Geçtiğimiz günlerde, İzmir’de hepimizi çok korkutan şiddetli bir deprem yaşadık. Ben de uzun zamandır yazmak istediğim bebek için deprem çantası hazırlama yazısına öncelik vermek istedim. Doğal afetleri önlemek mümkün değil ama hazırlıklı olursak zararı en aza indirebiliriz. Deprem çantası ne işe yarar derseniz, deprem sırasında evden acil çıkmamız gerektiğinde elzem ihtiyaçlarımızı kolayca karşılamaya yarar diye özetleyebilirim. Deprem sırasında evden apar topar çıkılıyor ama sonrasında dışarda kalmaya devam etmek zorunda kalırsak, hayatımıza idame ettirmek için bazı ihtiyaçların el altında olması şart. Özellikle bebekli aileler için deprem çantası daha büyük ihtiyaç diye düşünüyorum. O nedenle, bazıları sizin de aklınıza gelebilecek olsa da bazıları unutabileceğiniz malzemelerden oluşan bebekli aileler için deprem çantası listesini paylaşıyorum. Umarım bu çantayı kullanmanız hiç gerekmez ama hazırlıklı olmakta fayda var.
Ek Gıda Alışverişi ve İhtiyaç Listesi
Bebek Tuvalet Eğitimi İhtiyaç Listesi

Deprem anında hayat kurtarabilecek birkaç telefon uygulamasını da buraya iliştireyim: Emergency Whistle ve Whistle Sounds uygulamalarını siren veya düdük sesi çıkararak yerinizi bildirmek için, Akut Güvendeyim uygulamasını yakınlarınıza durumunuzla ilgili mesaj gönderebilmek için kullanabilirsiniz.
Ben öncelikle bebekler için deprem çantası ihtiyaçları listeleyeceğim, sonra genel gereksinimleri de yazacağım.
Bebekli ve Çocuklu Aileler için Deprem Çantası
Yedek Kıyafet: Mevsime göre bebeğinizin ihtiyacı olabilecek kıyafetler ve birkaç çıtçıtlı body almakta fayda var. Mevsim değiştikçe kıyafetleri güncellemeyi unutmayın. Kış için yedek mont koymak kolay olmasa da en azından bir hırka konulabilir.
Bebek Bezi: Marketten bulurum dememek lazım, nasıl bir kaos ortamı olacağını bilmiyoruz. Çantada mutlaka birkaç günlük yedek bebek bezi olmalı.
Alt Açma Bezi: Özellikle küçük bebeklerde alt değiştirirken kaza çok oluyor. Yani tam alt değiştirirken kaka yapma ya da erkek bebeklerde çişi püskürtme gibi durumlar için alt açma bezi de gerekli şeylerden biri bence.
Portatif Lazımlık: Bezi bırakan, tuvaletini kendi yapabilen çocuklar için lazımlık şart. Hatta diğer aile bireyleri için bile taşınabilir tuvaletlerden almakta fayda olabilir.
Islak Mendil: Bebeğin altını temizlemek, yıkanamadığınız dönemde cildini temizlemek için bir paket bebeğe uygun ıslak mendili çantaya atmakta fayda var.
Pişik Kremi: Bebeğin pişik olması durumu için pişik kremi veya belki bebek pudrası bulundurabilirsiniz.
Mama: Anne sütünüz yetiyor olsa da panik durumunda sütünüzün kesilmesi ihtimaline karşılık bebeğinizin ayına uygun formül mama bulundurmakta fayda var. Ek gıdaya geçtiyse hazır meyve/sebze püreleri bulundurabilirsiniz.
Yiyecek: Daha büyük çocuklar için kuruyemiş, kuru meyve vb. sağlıklı atıştırmalıklar.
Biberon: Bebeğiniz memeden başka bir şey almıyorsa bile belli olmaz, o stres ortamında ihtiyacınız olabilir.
Su: Ek gıdaya geçmiş bebekler için su bulundurmak gerekir.
Emzik: Bebeğiniz emzik kullanmıyor olsa bile bence çantada bulunmasında fayda var. Psikolojik olarak meme vermediğiniz bir anda kısa süreli de olsa kurtarıcı olabilir.
Beslenme Ürünleri: Ek gıdaya geçmiş bebekler ve biraz daha büyük çocuklar için kullandığınız mama önlüğü, kaşık, alıştırma bardağı, yemek kasesi gibi bazı çok kullanılan ürünlerin de birer yedeğini koymanızda fayda var.
Bebeğin ilaçları: Genel olarak vitamin, ateş düşürücü, ateş ölçer çantanızda bulunmalı diye düşünüyorum. Bebeğiniz için normalde kullandığınız bir ilaç varsa onların da mutlaka yedeklerini koyun, tarihlerine dikkat edin.
Oyuncak: Bebeğinizin en çok oyalandığı oyuncağın bir yedeğini çantaya koymanızı tavsiye ederim.
Kitap: Bebeğinizin ilgisini çeken kitaplardan birini çantaya koyabilirsiniz, o kitabı okumak istediğinizde bir başka kitap ile değiştirebilirsiniz.
Boya, defter: Eli kalem tutmaya başlamış çocuklar için bu da güzel bir oyalayıcı olacaktır.
Battaniye: Mevsime göre müslin bez de olabilir, bebeğiniz üşümesin diye ya da altına sermek için mutlaka ihtiyaç olacaktır.
Deprem Çantasında Neler Olmalı?
Şimdi bir de bebeğiniz olsa da olmasa da ihtiyacınız olacak genel bir deprem çantasında neler olmalı ona bakalım.
Su: Bunu yukarıda bebek için yazdım ama her bir aile üyesi için bir süre yetecek kadar su düşünülmeli. Yemek yemeden belki daha uzun durursunuz ama susuzluk çok zorlayıcı oluyor. Ancak çantanın aşırı ağırlaşmaması da önemli tabi, böyle acil durumlarda kişi başı 2lt öneriliyor.
Yemek: Kolay bozulmayacak konserve ürünler, bardakta hazır makarnalar, kuru yemiş ve enerji barı gibi atıştırmalıkları çantanıza atabilirsiniz.
Giyecek: İç çamaşırı, çorap ve eşofman tarzı rahat birkaç yedek kıyafet ve belki ince bir yağmurluk. Ayakların uzun süre ayakkabı içerisinde durması rahatsız edeceğinden mevsime uygun terlik iyi olur, belki evden ayakkabı giymye bile fırsat bulmadan çıkma ihtimali için belki az yer kaplayan rahat bir ayakkabı.
Hijyen Ürünleri: Tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kolonya ya da dezenfektan, sabun, ıslak mendil ve belki şampuan.
İlk Yardım Çantası: Ufak tefek yaralanmalar için gerekli olabilecek, acil müdahale ürünlerinin bulunduğu bir çanta. Yara bandı, sargı bezi, pamuk, çengelli iğne, cerrahi eldiven, makas, oksijenli su, belki boyunluk vb… Hazır satılan ilk yardım çantaları da var ama siz kendiniz de bu ürünlerle hazırlayabilirsiniz.
Düdük: Bu en önemli şeylerden biri, yani zaten dışarısı için alıyoruz bu çantayı ne düdüğü diye düşünmeyin. Dışarıya çıkmaya çalışırken ya da dışarıda bulunduğunuz yerde de başınıza ne geleceği bilinmez.
Çok amaçlı çakı: Hem bıçak yerine kullanabileceğiniz hem de herhangi başka bir amaçla kullanabileceğiniz adı üstünde çok amaçlı bir çakınız mutlaka olsun.
Fener: Deprem sırasında elektrikler kesilebilir, karanlıkta etrafı görebilmek için bir feneriniz olsun.
Çakmak: Ateş yakmak için bir çakmak bulundurmakta fayda var. Kibrit de olur.
Powerbank: Telefonlarınız deprem zamanı muhtemelen normalden de çok kullanacağınız aletler haline gelecek, o nedenle dolu ve büyükçe bir powerbank bulundurmalısınız, hatta belki başka teknolojik aletler için de gerekecek.
Sağlık ve Bakım Ürünleri: Diş fırçası, diş macunu, deodorant, kadın pedi, güneş kremi ve dudak kremi bence en gereklileri ama özel kullanmanız gereken kremler varsa onların da yedeği olmalı.
Maske: Malum şu an korona var, o yüzden tek kullanımlık maskelerden bir paket çantaya atmakta fayda var. Hatta korona zamanı olmasa bile çıkan toz duman için gerekebilir.
Nakit Para: Çıkarken cüzdanınızı arama şansınız olmayabilir, alsanız bile para çekme şansınız olmayabilir vs. Çantada biraz nakit para bulundurmakta fayda var.
Önemli Evrakların Fotokopileri: Afet sırasında sorun yaşamak istemiyorsanız, ihtiyaç olabilecek nüfus kağıdı, ehliyet gibi en önemli belgelerin birer fotokopisini çantaya atmak iyi olur. Evinize bir daha geri dönememe ihtimali için önemli olabilecek başka evrakların da fotokopisi çekilebilir. Tapu, sigorta, çocuk ve evcil hayvanların sağlık karneleri gibi…
Uyku Tulumu veya Battaniye: Geceleri yaz mevsimi bile olsa serin olacaktır, üstünüze örtmelik bir şeyler olsun. En kötü ihtimalle fazla yer kaplamaması için bir şal bile ılık havalarda idare eder. Belki şişme yastık gibi bir şey de düşünebilirsiniz.
Mat: Çadırda kalacaksanız altınıza sermek için gerekecek. Arabadaysanız da dışarıda oturmak için altınıza serebileceğiniz bir mat iyi olur ama şart değil.
Radyo: İnternetin kesilmesi gibi durumlarda dış dünyadan haber almak için bir minik radyo iyi olur.
Yedek Pil: Fener, radyo gibi aletler için yedek pil olsa iyi olur.
Poşet: Çöplerinizi bir araya toplamak için çöp poşetleri veya herhangi bir poşet gurubu bulundurmanız iyi olur.
Kullan at tabak, bardak, çatal, kaşık: Bazı yiyecekleri paylaştırıp yiyebilmek, suyunuzu ortak kullanabilmek için en azından aile üyeleri sayısı kadar birkaç tane çantaya atabilirsiniz.
İlaçlar: Düzenli kullanmanız gereken kişisel reçeteli ilaçlarınız varsa yedekleri. (tansiyon, kalp, insülin vs.)
Kağıt, kalem: Bunlar, şahsen benim normalde de çantamda taşıdığım şeyler, her an lazım olabiliyor.
El ayak ısıtıcı bant: Bunları kış ayları için öneriyorum, çok soğuk havalarda hayat kurtarıcı olabilir.
Bu arada bebekler özelinde değil ama genel kullanım için hazır olarak satılan deprem çantaları var, tek tek malzemeleri hazırlamak yerine bunlardan almayı düşünürseniz şuradan inceleyebilirsiniz. Bazıları en basit ilk yardım ürünlerinden oluşurken bazıları neredeyse tüm ihtiyacınız olabilecek şeyleri içeriyor, içeriklerine göre fiyatları değişiyor. Hazır deprem çantalarının içinde neler var incelemek isterseniz, şuraya bakabilirsiniz.
Bunların hepsine ek olarak, arabanız varsa arabanızın bagajı müsaitse, aile üyelerinin sayısı kadar sürekli kamp sandalyesi bulundurabilirsiniz, hatta belki bir çadır. Arabada rahat edemeyebilirsiniz ya da siz arabada kalsanız bile ihtiyacı olan başka birine verebilirsiniz.
Çocukla Kampa Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
Bu kadar eşya nereye sığacak diye düşünebilirsiniz ama ihtiyaç olabilecek her şeyi yazdım, aralarında gerek olmadığını düşündüğünüz şeyler varsa çıkarıp kendinize uyarlayabilirsiniz elbette. İmkanınız varsa bu çantalardan iki tane hazırlayıp birini evde kapı yakınına, birini de arabaya koymak mantıklı olabilir. Hatta buradaki en acil olanları da enkaz altında kalma riski açısından başucunda bulundurmakta fayda var. Mesela düdük, fener ve su, bana kalırsa bizi hayatta tutacak en önemli şeyler.
Deprem çantalarının içendeki tarihi geçebilecek ürünleri belli aralıklarla yenilemek, bebeğimizin yaşı ilerledikçe onun yaşına uygun olarak güncelleme yapmak ve mevsime göre değişiklikler yapmak şart, bunları atlamayalım. Sizin aklınıza gelenler varsa yorumlara yazar mısınız? Atladığım bir şeyler olabilir, aklıma geldikçe ekleme de yaparım. En başta söylediğim gibi umarım bu hazırladığımız çantalar hiçbirimize gerekli olmaz ama tedbirli olmanın da kimseye zararı olmaz. Sağlıklı, mutlu günler…
Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz.
Seyahat sever çocuklar için etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.
Instagram: cokgezencocuklar
Facebook: cokgezencocuklar
“Bebekli Aileler İçin Deprem Çantası” üzerine 7 yorum