Yurt Dışında Doğum: Kanada’da Doğum Yapmak

Yurt dışında doğum röportajlarım Kanada’da doğum ile devam ediyor. Kanada’da doğum yapmanın avantajları, Kanada’da doğum ücretleri ve daha pek çok sorunuzun cevabına bu yazıda ulaşabilirsiniz. Kanada’da doğum yapmayı düşünenler için güzel bir rehber olacağını umuyorum.

Hamileyken Okunması Gereken Kitap Önerileri

Hastane Doğum Çantası Hazırlama Rehberi

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Yurt dışında nerede doğum yaptınız?

Ben Yeliz Anturan, 32 Yaşındayım. Özel sektörde İnsan Kaynakları alanında çalışıyorum. Bursa’da yaşıyorum. Kanada Toronto’da 13 Temmuz 2019 ‘da doğum yaptım.

IMG-20190720-WA0000

Neden Kanada’da doğum yapmayı tercih ettiniz? Avantajları nelerdir?

Öncelik elbette vatandaşlık hakkı olması. Kanada’nın en mutlu ülkeler arasında yer alması, ilerleyen dönemlerde ise eğitim, sağlık ve yaşam koşullarına bakıldığında birçok ülkeye göre artıları olduğunu görüyoruz. Kanada’da doğumla vatandaşlık elde eden her bireyin eğitim giderleri devlet tarafından karşılanıyor; böylece devlet okullarında ücretsiz, üniversitelerde ise çok düşük ücretlerle yada eğitim bursu alarak okuyabiliyorlar. Ayrıca tüm sağlık giderleri yine devlet tarafından karşılanıyor. Her ne kadar ülkenin başında başbakan olsa da,devletin başında İngiltere kraliçesi 2. Elizabeth olduğundan İngiltere ve kraliçeye bağlı diğer ülkelerde de çalışma izni, oturma izni vb. süreçlerde oldukça kolaylık sağlanıyor. Yani sağlanan avantaj aslında sadece Kanada vatandaşlığı ile kalmıyor:) Bunun yanında Amerikan dolarına göre Kanada dolarının daha düşük olması dolayısıyla maliyet avantajı sağlaması da bizim için büyük bir avantajdı açıkçası.

Herkes Kanada’da doğum yapabilir mi?

Bence herkes Kanada’da doğum yapabilir. Sadece biraz kendinize güvenmek ve biraz risk alabilmek yeterlidir.

IMG-20190719-WA0004

Size göre Kanada’da doğum yapmanın dezavantajları ve riskleri nelerdir?

Dezavantajı sadece hamilelik ve sonrasındaki süreçte aileniz ve yakınlarınızdan ayrı kalmak diyebilirim. Riski ise bana kalırsa, herhangi bir olumsuzluk durumunda karşınıza çıkabilecek maddi sıkıntılar olabilir. Çünkü hastaneler olsun , sağlık görevlileri olsun son derece donanımlı ve nitelikliler; ancak turist vizesiyle giderek uluslararası hasta statüsünde hastaneye kayıt olunabildiği için en ufak bir komplikasyonda dahi karşınıza çok ciddi faturalar çıkabilmekte.Bu yüzden benim gözlemlediğim tek risk bu diyebilirim.

Kanada’da doğum planlamanızı kendiniz mi yaptınız yoksa bir firmadan mı yardım aldınız?

Tüm planı eşimle birlikte yaptık. Ancak doktorlara ulaşmak Amerika’ya kıyasla çok daha zor oldu. Çünkü Türkiye’de ki gibi doktorların iletişim bilgilerinin paylaşması gibi bir durum söz konusu değildi; sadece hastane veya muayanehanesine mesaj bırakabiliyorsunuz isterlerse kendileri dönüş sağlıyorlar:) bizim ulaşabildiğimiz tüm doktorlar ilk etapta Türk doktorlar oldu. Ancak işin mali kısmında ne yazık ki en yüksek rakamları da Türk doktorlardan aldık. Sonrasındaysa daha önce Montreal’ de uzun yıllar görev yapan Dr. Alper Mumcu ile yollarımız kesişti ve onun aracılığıyla Çinli bir doktorumuz oldu 🙂 Öncelik zaten sizi kabul eden bir doktora ulaşabilmek. Doktora ulaştıktan sonra sadece doktorunuzun bağlı olduğu hastanede doğum yapabiliyorsunuz. Bu sebeple ayrıca bir hastane arama veya hastane beğenmeme gibi bir durumunuzda kalmamış oluyor. Hastanelerin tamamı bildiğim kadarıyla devlet hastanesi ancak aklınıza buradaki gibi devlet hastaneleri gelmesin fiziki şartlar olarak buradaki birçok özel hastaneye göre çok daha iyi. Doktor ve hastaneden sonra da konaklayacak yer kısmını airbnb, kiji, facebook ve instgram gibi sosyal medya hesaplarında yer alan kişi veya gruplara ulaşarak yapabiliyorsunuz. Biz instagram aracılığıyla ulaştık ve büyük bir evin bir odasını kiraladık.

20190816_161528

Planlama adımlarından ve başvuru prosedürlerinden kısaca bahseder misiniz?

İlk adım elbette vizesi olmayanlar için turist vizesine başvuru. Vizeyi genellikle pasaport süresinin bitimine kadar verdikleri söyleniyordu bizim içinde öyle oldu. İkincisi ise doktorunuzla anlaşma ve doktorunuzun sizden istemiş olduğu varsa eksik olan tüm testlerinizi yaptırmanız. 2’li, 4’lü tarama testleri , detaylı ultrason dışında genelde Türkiye’de çok yaptırılmayan HIV testini istediler benden ama tabi ki herkes için farklı olabilir. En geç 34. haftada orada olmanız bekleniyor. Genellikle de 32 ve 34. haftada gidiliyor. Bende 34. hafta sonunda gitmiştim. Bu arada en çok sorulan sorulardan biridir uçakta veya ülkeye girişte herhangi bir sıkıntı oldu mu diye , En ufak bir sıkıntı yaşamadım. Ne uçağa binerken, ne uçakta, nede ülkeye girişte kimse hamile misin neden ülkeye geldin ne kadar kalacaksın gibi pasaport sırasında dahi kimse bir şey sormadı, ya şansımız yaver gitti ya da kimse şüphelenmedi. Normal şartlarda da zaten hamile olarak ülkeye girişinizde yasal olarak herhangi bir sıkıntı yok sadece bazı memurlar kontrol süresini uzatıp can sıkabiliyorlarmış ama biz böyle bir durumla karşılaşmadık.

IMG-20190624-WA0003

Kanada’da doğum maliyetleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Doğum dışında ne gibi ek maliyetleriniz oldu?

Doktor ücreti 3500 dolar, hastane 1 gece ücreti 3400 dolar , normal doğum ve sezeryan doğum arasında ücret farkı yok ancak sezeryan doğum yapıldığında minimum 2 gece hastanede kalındığı için hastane ücreti direkt 2 katına çıkmış oluyor. Epidural için 850 dolar, ayrıca ilk pediatri için 150, 2. pediatri için 350 dolar ödeme yapıldı. Hastane dışında konaklama maliyeti aylık 1500 dolar toplamda 2,5 ay kalmış olduk 1,5 ay doğum öncesi 1 ay doğum sonrası şeklinde. BU rada biz sadece bir evin bir odasını kiraladık , tum bir ev konaklamak isteyenler için prosedür ve fiyatlar biraz daha farklı sanırım Toronto’ da 2000 – 2500 dolar civarı kalınabilecek yer kiraları. Uçak masrafı bizim aldığımız dönemde kişi başı ortalama aktarmalı uçuşlarda 5000- 6000 TL civarıydı. Aktarmasızlar 10.000 TL ye kadar çıkıyordu. Doğum sonrası bebeğin ,pasaport masrafları ise süreci hızlandırmak adına her şeyi express yaptığımızdan 250 dolar civarıydı. Ayrıca uçuş içinde 70 dolar gibi bir ödeme çıktı. Bunun dışında yeme,içme gibi yaşamsal giderler maliyet oluşturdu.

IMG-20190710-WA0010

Kanada’da doğum sonrası prosedürler nelerdir? Doğumdan ne kadar süre sonra evinize dönebildiniz?

5 hafta sonra dönebildik. Normalde pasaport süresi için 3 hafta yazıyor birçok yerde ancak ONTARİO eyaletinde prosedürel işlemler o kadar yavaş işliyormuş ki her yazılana inanmamak lazımmış 🙂 Çünkü doğumdan sonraki 5. hafta sonunda Cmt günü uçuşumuz varken Cuma günü saat 16:00 da Kanada pasaportuna zar zor ulaşabildik ve her şeyi express işlemlerle sürdürmemize rağmen böyle oldu. Doğumdan sonra hastaneden size verilen evraklarla online başvuru yapılıyor, akabinde 1 hafta 10 gün içinde kaldığınız yere bir evrak geliyor ve bu evrakta birkaç soruyu cevaplandırılıp ıslak imza atıldıktan sonra belgeyi size gelen adrese tekrar göndermek gerekiyor. Sonrasındaysa doğum sertifikası oluşturuluyor ve buda yine kargo ile size gönderiliyor. Hem Kanada pasaportu hem Türk vatandaşlığı için bu belgenin olması şart. Çünkü, Doğum sertifikası geldikten sonra pasaporta başvuru yapılabiliyor ancak pasaport başvuru esnasında mutlaka bir Kanada vatandaşının size garantör olması isteniyor. Başvuru yapıldıktan sonra garantörü arıyorlar ve aileyi nereden tanıyorsunuz ne kadardır tanıyorsunuz gibi sorular sorup teyit alıyorlar. Bu şekilde pasaport işlemi sonuçlanıyor. Türk Konsolosluğunda ise doğum tescil işlemi yapılıyor ve TC kimlik numarası verildikten sonra nüfus kayıt örneğinin bir çıktısını sizinle paylaşıyorlar. Türkiye’ye girişi nüfus kayıt örneği ile yapıyorsunuz, aksi takdirde Kanada Vatandaşı olarak çocuğunuzu ülkeye sokmak isterseniz vize almanız gerekecektir. Çünkü Türkiye Kanada vatandaşlarından vize istiyor.:) Ama bu vizenin çok zor vize olmadığını online olarak 60 dolar ödeyerek 10 dakika da alınabildiğini duydum. Biz Kanada pasaportu ve nüfus kayıt örneği ile ülkemize giriş yaptık.

IMG-20191123-WA0011

Kanada’da doğum yapmak isteyenlere özellikle tavsiye etmek istediğiniz bir şeyler var mı? Bu kararınızdan memnun musunuz?

Öncelikle içinizi ferah tuttukça,sürekli pozitif düşündükçe her şeyin yolunda gittiğini ve kolay bir süreç olduğunu söylemek isterim.Tavsiye konusuna gelince, bizim yaşadığımız doğum sertifikası ve pasaport sürecindeki zaman sıkıntısını yaşamamak adına doğumdan çıkıp eve gelindiği an hiç vakit kaybetmeden online başvuru yapılması ve akabinde derhal Ontario Service ile iletişime geçilerek durumun acil olduğu ve bir an önce ülkeden ayrılmak zorunda olduğunuzu beyan eden,uçak biletinizi gösteren belgelerin tamamını ileterek süreç için destek rica edilmesidir. Biz online başvurudan sonra doğum sertifikası 1 hafta geçip hala elimize ulaşmayınca nedenini araştırmaya başlamıştık; o zaman Ontario ‘da süreçlerin çok yavaş işlediği ve doğum sertifikasının bırakın 1 haftayı ortalama 8 ila 16 hafta arasında ulaştığını öğrenmiştik . Ancak Ontario Service ile iletişime geçip durumumuzu beyan edince öncelik verdiler buna rağmen 4 hafta sonra elimize ulaşmış oldu. Doğum sertifikası elimizde olmayınca ne pasaport nede Türk Konsolosluğuna başvuru yapılamadığı için her şey son birkaç güne kalmış oldu bir yandan yeni hayat düzeni, bir yandan yetişir mi yetişmez mi stresi biraz can sıkıcı oldu ama onun dışında her şey o kadar yolunda ve iyi gitti ki … Şu an bizim için güzel bir anı olarak kaldı.

Kesinlikle çok memnunum. Umarım Arsen de büyüdüğünde onun adına vermiş olduğumuz bu karardan memnun ve mutlu olur.

Röportaj için Yeliz Anturan’a teşekkürler.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarıma da göz atmanızı öneririm.

Yenidoğan Bebek Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Seyahat Temalı Bebek ve Çocuk Odası Fikirleri

Seyahat Temalı Hastane Doğum Odası Süsleme Fikirleri

Gezginler için Seyahat Temalı Baby Shower Fikirleri

Diğer yurt dışında doğum röportajlarımıza şuradan ulaşabilirsiniz.

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Ebeveynler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

Pinterest: hohhoyyt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s