Çocukla Seyahat için Sling ve Kanguru Önerileri

Seyahat etmek benim için uzun yıllardır bir tutkuydu. Oğlum doğmadan önce bol bol seyahat ediyorduk, doğal olarak hamileyken hep onunla seyahat edeceğimiz günleri hayal ediyordum. Bu nedenle kanguru konusu da hamilelikte en çok araştırdığım başlıklardan biriydi sanırım. Nitekim doğumdan itibaren ev içinde, evden dışarı çıkarken ve 3.5 yaşına kadar neredeyse tüm seyahatlerimizde kanguru kullandım. Eskiden beri bana kanguru önerisi çok soruluyordu ve hep bu konuda bir yazı yazmaya niyetlenip bir türlü gerçekleştirememiştim. Biraz geç olsa da sonunda çocukla seyahat için sling ve kanguru önerileri paylaşacağım. Bebeğinizi giyip rahat rahat gezmek gibisi yok gerçekten, doğru kanguru seçimi ile siz ve bebeğiniz keyifle seyahat edeceksiniz eminim. Oğlum bebeklikten çıktıktan sonra da daha büyük çocuklar için olan kangurulardan kullanmaya devam ettim. Bu yazıda yalnızca bebek kanguru tavsiyeleri değil, aynı zamanda daha büyük çocuklar için kanguru önerileri bulabileceksiniz. Kanguru konusunu çok fazla araştırmıştım ve epey tecrübeliyim, bu yazıyı bir uzman değil, gezmeyi seven ve uzun süre kanguru kullanmış bir anne olarak yazıyorum, bilginize.

Bebekle Tatil için Valiz Hazırlığı

Çocuklar için En Güzel Seyahat Kitapları

sling ve kanguru önerileri

Bebek Kanguru Rehberi

Kanguru seçimi yaparken kafalarda oluşabilecek bazı soruları kendi araştırmalarım ve tecrübelerim doğrultusunda cevaplayıp sonra ürün önerilerime geçeceğim. Doğrudan ürünleri incelemek isteyenler şuraya bakabilirler.

Neden Sling veya Kanguru Kullanmalı?

Sling veya kanguru sizin için gerekli mi karar veremiyorsanız bu maddeleri bir inceleyin. 😉

  • Bebeğinizi, özellikle yürümeye başlayana kadar çoğunlukla kucakta taşıyacaksınız. Kucakta taşımanın en konforlu hali de sling veya kangurular, yoksa kollarda derman kalmıyor. Ayrıca sırt ve beliniz açısından da kucakta taşımaktan daha sağlıklı. İlla ki seyahat etmeniz gerekmiyor ev içinde veya herhangi bir ufak iş için dışarı çıktığınızda da kanguru büyük rahatlık.
  • Anne ve bebeğin bol bol ten temasında kalmasını sağladığı için duygusal olarak da bebeğe faydaları olduğunu tahmin etmek zor değil. Sadece anne değil, baba ile de aynı şekilde tensel temasta bulunmaları için ek bir fırsat yaratılmış oluyor.
  • Ev işlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Bebekler evde genelde anneye yapışık yaşıyorlar malum. Tabi bebeğiniz kucağınızdayken bir eliniz mutlaka dolu oluyor ve tek elle işlerimizi halletmeye çalışıyoruz. Bu durumda sling ve kangurular hayat kurtarıyor. Rahatlıkla ufak tefek temizlik, yemek gibi işleri halledebiliyoruz.
  • Dışarıdayken bebek arabası taşımak zorunda kalmıyorsunuz, merdivenlerde ne yapacağım diye düşünmeniz gerekmiyor. Toplu taşımaya, arabaya binerken bebek arabasını katlamakla uğraşmıyorsunuz.
  • Bebek arabasındayken bebeğinizi görmek için sürekli kontrol etmeniz gerekirken, kanguruda sürekli kontrol halinde oluyorsunuz. Bebeğiniz de kendini daha güvende hissediyor.
  • Seyahatlerde zaten olmazsa olmaz bir eşya bence. Bebek arabası, her türlü sokağa girip çıkanlar, dağ bayır demeden gezenler için hiç kullanışlı değil ve pek çok yerde sizi yarı yolda bırakıp bir de elinizde fazlalık yapabiliyor. Örneğin bozuk bir yolda bebek arabası kullanmakta zorlanıp çocuğu kucağa alıyorsunuz ve üstüne bir de bebek arabasını taşıyorsunuz. En son Ukrayna’da hava soğuk olduğu için kanguru tercih etmemiştim ve Kiev’in bol yokuşlu Arnavut kaldırımlı yollarında bebek arabasını bir yere bırakıverip öyle devam etmiştim. 🙂
kanguru marka ve model önerileri

Kanguru Seçerken ve Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Doğru kanguru seçimi için nelere dikkat etmek gerekiyor ondan bahsedeyim biraz da. En azından ben nelere dikkat ettim, onu anlatacağım.

  • Kanguru seçiminde en önemli şart ergonomik tasarıma sahip olması. Bacakların M harfi ya da Kurbağa pozisyonu dediğimiz şekilde durması, sırtının da C şeklinde durması gerekiyor. Alacağınız kanguru International Hip Dysplasia Institute tarafından onaylı olursa garanti olur.
  • Kanguruda bebeğin başı destekleniyor olmalı çünkü çok büyük ihtimalle uyuyacak ve kafasını tutamayacak.
  • Sadece bebek için değil anne için de ortopedik olarak uygun olması önemli, bel, sırt ve boyuna aşırı yük bindirmeyen, ağırlığı vücuda eşit olarak yayan modeller seçilmeli.
  • Takması çıkarması kolay olmalı, tek başınıza bu işlemi yapıyor olmalısınız çünkü özellikle evde veya günlük işler için dışarı çıkarken muhtemelen yalnız olacaksınız.
  • Kumaşının nefes alabilir olması, terletmemesi ve bebeğe zararlı kimyasal boyalar vs içermemesine dikkat etmek gerekir.
  • Kangurudaki klipsler, düğmeler, fermuarlar vs. bebeğiniz ile temas etmeyecek şekilde olmalı.
  • Mümkünse bebeğinizi farklı şekillerde taşıyabilmenize olanak sağlamalı.

Kanguru kullanırken dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili de ufak tüyolar vermek istiyorum.

  • Kangurunun bel kısmını mümkün mertebe yukarıda tutun, böylece daha az yorulursunuz. Dudaklarınızı uzattığınızda bebeğinizin kafasını öpebilecek mesafede kalsanız iyi olur.
  • İlk defa giyerken mümkünse yanınızda biri olsun, ayrıca tek başınıza denemeden önce bir oyuncakla vs prova yapmanızı öneririm.
  • Kangurunun önce bel kısmını takın sonra bebeğinizi kucağınıza alıp güzelce oturmasını sağlayarak kollarınızı geçirin ve en son üstteki klipsi takın. Bütün klipslerin takılı olduğundan, cırt cırtların yapışık olduğundan emin olun.
  • Mümkün olan en erken zamanda kullanmaya başlayın, o zaman bebek daha kolay alışıyor. Yalnız kanguru için kafasını dik tutmaya başlamasını beklemekte fayda var.
  • Kanguruylayken mümkünse çok sıcak bir şeyler içmeyin, görünmez bir kaza olur bebeğin üstüne dökülüverir.
  • Çok sıcak havalarda bebekle aranıza bir müslin bez yerleştirebilirsiniz, böylece terlemeyi azaltırsınız.
  • Facebook’ta BabyWearing gruplarına üye olabilirsiniz, Türkiye için de bir grup var.
kanguru marka ve model önerileri

Bebeğim Kanguruda Durmuyor, Ne Yapmalıyım?

Ebeveynlerden bebeğim kanguruda durmuyor, kanguruya koyunca ağlıyor yorumlarını ara sıra duyuyorum, bu nedenle kangurunun nimetlerinden feragat etmeyin bence.

  • Öncelikle, sadece bir iki kere deneyip kanguru kullanmaktan kesinlikle vazgeçmeyin, tekrar tekrar deneyin. Sonuçta kanguru onlar için yeni bir şey ve bazı yeni şeylere olduğu gibi kanguruya da ilk başta tepkili yaklaşabilirler. Denedikçe kanguru tanıdık gelecek ve yavaş yavaş alışmaya başlayacaklardır.
  • Rahat olun, yani kendiniz ben bunu nasıl yapacağım diye strese girerseniz bebeğinizi de huzursuz edersiniz. Her konuda olduğu gibi, bebeğin psikolojisi, kanguru konusunda da sizden etkilenecektir.
  • Kanguruyu düzgün taktığınızdan emin olun, bebeğinizin rahat bir pozisyonda olması önemli. Çok gevşek, çok sıkı olmamalı, başı, sırt pozisyonu ve bacak pozisyonu da doğal duruşuna uygun olmalı. Bu arada kanguruda ayaklı tulum giydiriyorsanız bebeğin bacakları kasılıyor olabilir, mümkünse ayaksız tulum tercih edin ya da bacakları biraz uzun bir tulum olsun.
  • Bebeğiniz için doğru zaman mı diye kontrol edin. Doğru zaman nedir derseniz, kısaca karnı tok sırtı pek olmalı. Yani aç olmasın, bezi yeni değişmiş olsun, uykusuz olmasın. Özet olarak, normalde ağlamasına sebep olabilecek diğer koşulların ortaya çıkmayacağından emin olun. Tabi ki kanguruyla taşımaya devam ettiğiniz sürece bunlar da olacak ama en azından ilk denemede kangurunun kendisi dışında bir sorun olmamalı.
  • Bebeğinizin ısısının normal olmasına dikkat edin. Bu ne demek derseniz, mesela kanguruyu ilk defa kışın deniyorsanız, kat kat giydirip bir de üstüne kanguru giyince çok sıcaklıyor olabilir. Ya da yazın çok sıcaklarda kanguru ile ekstra sıcak hissediyor olabilir. Kanguruya alıştıktan sonra bu şartlarda da kullanırsınız ama ilk denemelerde çok sıcaklamak bebeğin kanguruyu istememe nedeni olabilir.
  • Bebeği sling ya da kanguru içinde emzirerek de alıştırmaya çalışabilirsiniz, ben denemedim ama bu da bir fikir.
  • Kanguruyu taktıktan sonra, hava müsaitse hemen dışarıya, açık havaya çıkın. Dışarıda pek çok uyaran olduğu için bebeğiniz sağa sola bakınırken bir bakmışsınız huysuzlanmayı kesmiş, keyfi yerine gelmiş.
  • Tüm denemelere rağmen olmuyorsa, belki de gerçekten bu kanguru bebeğinize uygun değildir. Bebeğiniz, bu kangurunun kumaşından, renginden, rahatlığından vs. herhangi bir şeyinden hoşlanmamış olabilir, o zaman farklı kangurular denemek işe yarayabilir. Tabi bir sürü kanguru satın alacak değilsiniz. Türkiye’de kanguru kiralama yapan çok yer yok maalesef, en azından ben sadece tek yer biliyorum o da tuniko, fakat orada yalnızca Boba 4G kiralanıyor sanırım. Mağazaya gidip deneyebilir ya da arkadaşlarınızın kangurularını test etmeyi düşünebilirsiniz. Kiralama yapan yerler biliyorsanız lütfen yorumlara yazın, teşekkürler.
  • Bebeğiniz büyüdükten sonra kanguruyu reddediyorsa bunun nedeni yürüyerek keşfetmeyi daha ilgi çekici bulmalarıdır. Böyle zamanlarda kanguruyu yanınızda taşıyıp yorulunca teklif etmek daha mantıklı olabilir. Ben genelde bu şekilde kullanabiliyordum büyüdükten sonra.
sling ve kanguru önerileri

Sling mi Kanguru mu Kullanmalı?

Yeni doğan bebekler için daha çok esnek slingler tavsiye ediliyor. Biliyorsunuz bebeğin doğduktan sonraki ilk üç ayı bir nevi dördüncü trimester olarak kabul ediliyor yani bebeğin dış dünyaya alışma süreci. Bu süreçte anneyle ne kadar bütünleşik yaşarsa o kadar kendini güvende hissediyorlarmış. İlerleyen dönemlerde ise açıkçası bu esnek slingler, yerini kangurulara bırakıyor. O nedenle mümkünse hem sling hem kanguru alıp önceleri sling kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer bütçeniz yalnızca birini almaya uygunsa o zaman yeni doğandan itibaren kullanılabilen kanguruları tercih etmelisiniz. Benim kullandığım kangurunun ayrı satılan bir yeni doğan desteği vardı mesela, yükseltici demek daha doğru olur sanırım, o şekilde doğumdan itibaren kullanılabiliyordu.

sling ve kanguru önerileri

Kangurunun Zararı Var mı?

Eğer doğru kanguru seçimi yapmazsanız çocuğun ortopedik gelişimine zarar verebilirsiniz. Ancak şu anda piyasada ergonomik olarak gerekli şartları sağlayan, her bütçeye uygun kangurular bulunuyor. Bir de çok seyrek de olsa sling kullanımlarında nefessiz kalmaya bağlı bebek ölümleri ya da düşürmeye bağlı ufak yaralanmalar gerçekleştiği oluyormuş. Bunlar çok çok düşük ihtimaller yani gerçekten çok sorumsuz ve dikkatsiz olmak gerekiyor diye düşünüyorum ama kendim araştırırken okuduğum için sizinle de paylaşmam gerektiğini düşündüm. Bebeğinizi sürekli göreceğiniz şekilde yerleştirirseniz, kafasını destekleyip yüzünü kapatmazsanız, slingi vücudunuza sıkıca sarıp iyi bağladığınızdan emin olursanız bir problem olmayacaktır.

bebek kanguru

Bebek Kanguru Tavsiyeleri

Peki ben bu kadar araştırdım ettim, sonuç olarak hangi ürünleri kullandım bir de ondan bahsedeyim. Ben slingimi pek kullanamadım, ilk haftalarda 1-2 kere kullandım sadece. Ada 20 günlükken yazlığa gitmiştik ve genelde evden deniz kenarına yürürken eşyalarla beraber bebek arabası ile gitmek rahat geldiği için o ara kullanmadım, sonra akşam üstü yürüyüşlerine başlarken bir baktım kanguruya sığabiliyor, direkt kanguruya geçtim. 🙂 Yine de araştırmalarımdan, sling üzerine birkaç kelam edeyim. En yaygın sling tipleri wrap ve ring slingler. Peki wrap sling ile ring sling arasında ne fark var? İkisi de uzun bir kumaş parçası diyebiliriz aslında. Wrap olana bebeğinizi vücudunuza dolayıp direkt bağlıyorsunuz, ring olanında ise ucunda bulunan halkalar yardımıyla kolayca bağlıyorsunuz. Wrap slingler uzun süreli kullanımlar için annenin sırtı açısından çok daha konforlular, ring olanlar ise sürekli tak çıkar yapmanız gereken kısa süreli kullanımlarda daha mantıklı. Ring slingler ağırlığı tam eşit dağıtmadığı için sırtınızı zorlayabilir. Sling olarak ben Neko Wrap Sling’i tercih etmiştim ama dediğim gibi kendim tam referans olamıyorum. Yine de şunu söyleyebilirim ki çevremde kullanan tüm anneler memnun kaldılar.

Kanguru için ben ilk 2 yıl Ergo Baby 360 kullandım ve çok memnundum. Bebeği 4 pozisyonda taşıyabiliyorsunuz: önde size dönük, önde dışa dönük, sırtta ve çaprazda. İlk başladığımda yeni doğan desteğini kullandım ama kısa bir süre sonra ona da ihtiyaç kalmadı. 4 aya kadar öne dönük hiç kullanmadım, 4 aydan sonra da ara sıra kısa süreli olarak kullandım. Ergo Baby’nin tasarımı bebeğin ağırlığını eşit olarak dağıtacak şekilde yapılmış, bu da annenin bebeği taşırken tek bir yere yük binmesini önlüyor ve yorulmadan daha uzun süreli taşımaya imkan veriyor. Bebek açısından da oturma bölgesi gerçekten çok rahat ve ergonomik. Kangurunun kumaşı nefes alabilir kumaştı ve ağırlığı fazla değildi. Ergo Baby tecrübemde en sevdiğim şeylerden biri de takıp çıkarmanın, bebeği yerleştirmenin kolaylığı olmuştu. Kendi başıma rahatlıkla bebeğimi giyebiliyordum. Bu arada Ergo Baby 360, 20 kg ve 4 yaşa kadar kullanılabilir olarak pazarlanıyor anca ben bunu tecrübe edemedim çünkü Ada 2 yaşındayken bir seyahat dönüşünde valizimiz çalındı ve maalesef kangurumuz da o valizle birlikte gitti. Ben çok uzun araştırmalar sonucu Ergo Baby’e karar vermiştim fakat ufak bir sorun vardı, benim zamanımda Türkiye’de satılmıyordu, 33 haftalık hamileyken yaptığımız Berlin ziyareti sırasında, çocuk mağazalarını da gezimize katıp almıştım. Siz şimdi şanslısınız çünkü artık Türkiye’de satılıyor. 🙂 Fiyatı yüksek ama kesinlikle hak ettiğini düşünüyorum, iyi ki almışım dediğim, tepe tepe kullandığım bir ürün oldu, bütçeniz varsa tavsiye ederim.

İki yaşı geçtikten sonra kanguru kullanmaya devam etmek istediğim için yeni bir kanguru aradım ve uzun incelemeler sonucunda Neko Toddler’da karar kıldım. Bütçe dostu ve anneler tarafından çok önerilen bir kanguruydu. Ben de epey memnun kaldığımı söyleyebilirim. Çocuğun omurgası açısından ergonomik ve taşıması da rahattı. Yalnız ben önde taşırken epey yoruluyordum, sırtta taşımak bana daha rahat geldi. Tabi çocuğun ağırlığının artmasıyla ilgili bir şey bu da. Bu arada bebek kangurular her ne kadar 4 yaşa kadar kullanılabilir yazsa da, çocuğun boyuna bağlı olarak sırt desteği yetersiz kalmaya başlayacaktır. O nedenle her hâlükârda çocuk 80 cm’in üstüne çıktığında toddler model bir kanguru edinmekte fayda var. Aşağıda Neko Toddler ile oğlumun fotoğrafı var, gördüğünüz gibi gayet rahat mışıl mışıl uyuyor. 🙂

Bu ürünler ilginizi çektiyse, fiyatları incelemek ve alışveriş yapmak için şuraya bakabilirsiniz. Benim kullandığım ürünlere ek olarak takip ettiğim ve güvendiğim başka annelerin memnun olduğu ürünleri de listeye ekliyorum. Son olarak instagram’dan da annelere sordum ve en çok gelen önerileri yine listeye ekledim. Gelen önerilerin hepsinin özelliklerini ve yorumları da inceledim, ergonomik olarak uygun görünüyorlar ve çoğu annenin onayı var. Bu listedekilerden bütçenize en uygun olanı seçebilirsiniz diye düşünüyorum.

Link içinde yer almayan iki ürüne daha yer vermek istiyorum. Birisi bebeği omuzda taşımanıza imkan veren bir ürün, diğeri de denize girerken bebeğinizi taşıyabileceğiniz bir ürün. Deniz ve havuzda kullanabileceğiniz ürün, Avustralya’dan KiddyGo markası tarafından ithal edilmiş neopren bir kanguru. İkisi de bizim zamanımızda yoktu ama olsaydı kesin alırdım, size tavsiye edeyim istedim. Omuzda taşımak için olan ürün de Minimeis markalı bir kanguru ancak Türkiye’de bulamadım, sizin imkanınız olursa getirtin bence, umarım bu ürünü de birileri ithal eder.

kanguru marka ve model önerileri

Umarım bu yazım size bebek kanguru seçimi için rehber olur, hoşunuza gittiyse beğen tuşuna basmayı unutmayın. Sizin kanguru veya sling için marka ve model önerileriniz varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.

Ek Gıda Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Bebek Tuvalet Eğitimi İhtiyaç Listesi

Bebek ve Çocuk için Oto Koltuğu Seçim Rehberi

Bebekli Aileler İçin Deprem Çantası

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Seyahat sever çocuklar ve aileler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

Pinterest:hohhoyyt

Çocukla Seyahat için Sling ve Kanguru Önerileri” üzerine 6 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s