Bebek ve Çocuk için Oto Koltuğu Seçim Rehberi

Bebeğimiz doğmadan edinmemiz gereken en önemli ürünlerden biri oto koltuğu bana kalırsa. Hastaneden çıkarken ilk kullanacağınız alet oto koltuğu olacak, tabi bebeğinizin güvenliğini önemsiyorsanız. Oto koltuğu pahalı bebek alışverişi kalemlerinden biri olduğu için seçim yaparken epey araştırma yapmıştım. Seyahat sever bir aile olarak çok fazla uzun yol yaptığımız için bizim için ayrıca önemli bir üründü ve bugüne kadar seçimlerimden çok memnun olduğumu söylemeliyim. Hem araştırmalarım hem de şu an 6 yaşında olan oğluma kullandığımız üç oto koltuğu deneyimi sonrası bir oto koltuğu seçim rehberi hazırlamak istedim, hem yeni doğan hem de ileriki yaşlar için çok faydalı olacağına inanıyorum .

Yenidoğan Bebek Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Bebek ve çocuk için oto koltuğu nasıl seçilir?

Bebek ve çocukların güvenliği için, arabadayken onları kesinlikle kucağınızda taşımamalısınız ve boylarına, kilolarına, yaşlarına uygun oto koltuğu kullanmalısınız. Oto koltukları herhangi bir kaza anında, ya da ani ve şiddetli fren gibi durumlarda bebek ve çocukların savrulmasını engeller. Zaten kanunlara göre de 150 cm’den kısa ve 36 kg’dan hafif çocukların oto koltuğunda seyahat etmesi zorunlu. Bir polis çevirmesi sırasında oto koltuğu bulundurmadığınız için ceza yiyebilirsiniz. 2021 yılı için ceza ücreti 144 TL, bence daha da yüksek olabilir açıkçası bu konu gerçekten çok önemli. Peki en iyi oto koltuğunu nasıl seçeceksiniz? İşte bu yazımda size bebeğiniz ve ileriki yaşlarda çocuğunuz için oto koltuğu seçerken dikkat etmeniz gereken her şeyi anlatmaya çalışacağım. Oto koltuğu çeşitlerini, en iyi ve en uygun fiyatlı oto koltuğu önerilerini de bu yazıda bulacaksınız. Bu yazıda bahsettiğim en güvenilir oto koltuklarını ve yazıda geçen önemli aksesuarlarını şuradan inceleyebilirsiniz.

Çocukla Seyahat için Sling ve Kanguru Önerileri

Oto koltuğu çeşitleri nelerdir?

Oto koltuğu çeşitlerine farklı kategorilerde değineceğim: yönüne göre, kilo ve boya göre, yaşına göre, bağlantı şekline göre.

Yönüne göre oto koltuğu çeşitleri: Öne bakan oto koltukları, arkaya bakan oto koltukları, hem öne hem arkaya bakan oto koltukları, 360 derece dönebilen oto koltukları

Kilo ve boya göre oto koltuğu çeşitleri: Grup 0: 0-10kg / 45-75 cm, Grup 0+: 0-13kg / 45-105 cm, Grup 1: 9-18 kg / 75-105 cm, Grup 2: 15-25 kg / 105-135 cm, Grup 3: 22-36 kg / 105-150 cm

Yaşa göre oto koltuğu çeşitleri: Ana kucağı, çocuk oto koltuğu, yükseltici koltuk

Bağlantı şekline göre oto koltuğu çeşitleri: İsofixli oto koltuğu, klasik oto koltuğu

Uluslararası standartlarda oto koltuklarının kiloya göre dağılımı bu şekilde belirtiliyor ancak 0-18, 9-36, 18-36 gibi birden fazla grubu içeren modeller de mevcut. İlk iki grup ana kucağı olarak geçiyor ve genellikle sadece arkaya bakıyor, ayrıca seyahat sistem bebek arabalarında puset yerine takılabiliyor. Eğer daha uzun süre kullanım için 0-18 kilo aralığında bir oto koltuğu seçerseniz, bunlar bebek arabasına monte edilemiyorlar. Grup 1’deki koltuklar çocuk oto koltuğu olarak geçiyor ve farklı yönlere bakan modeller bulmak mümkün oluyor. Grup 2 ve 3 artık yükseltici koltuk sınıfına giriyor, alt gruplar kadar şişman olmuyor ve genellikle sadece öne bakıyorlar. Yükseltici koltukların çocuğun bedenini sarmayan sadece alttan destekle yükseltmeyi sağlayan versiyonları da var ancak bu şahsen bana çok güvenli gelmiyor. Isofix sistemi ile aracın kendisinde bulunan bir kanca sistemine oto koltuğu geçiriliyor, klasik oto koltuklarında ise arka koltuklarda bulunan emniyet kemerleriyle oto koltuğu sabitleniyor. Tahmin edeceğiniz üzere isofixli sistemler daha güvenli ve takması, çıkarması çok daha kolay. 2000 yılından önceki araba modellerinde isofix uyumu yok, 2006 itibarıyla hayatımıza girmiş, 2013 itibarıyla da tüm arabalarda standart haline gelmiş.

Kilo ve boy kategorisinde yaş aralığı da var ancak bebeklerin yaşı ve kilosu epey değişken olabiliyor o yüzden ona girmiyorum. Biz 0-6 ay aralığını arkaya bakan ana kucağı ile geçirdik. Benim oğlumun kilosu her zaman ortalamanın çok altındaydı o yüzden 6 ay-5 yaş aralığında öne ve arkaya bakan çocuk koltuğu yeterli oldu ve son olarak yükseltici koltuk olarak geçen bir model ile devam ediyoruz, herhalde bununla final yaparız. 🙂

Oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmeli?

  • Araç içinde bebek ve çocuk için güvenlik kriterlerini belirleyen Avrupa Birliği güvenlik standartları olan ECE R44/04 veya iSize(UN R129) onayı almış olmalı.
  • Yukarıdaki sertifikalara ek olarak uluslararası standartlarda kabul görmüş ADAC vb. güvenlik testlerinden geçmiş olmalı.
  • Koltuğun kılıfı nefes alabilir, yanmaz kumaştan üretilmiş olmalı ve çıkarılıp yeniden takılabilir olmalı.
  • Koltuk kılıfı içindeki malzeme, sarsıntıyı en aza indirmek için darbe emici özelliğe sahip olmalı.
  • Kademeli yatış pozisyonları olmalı.
  • Ayarlanabilen boyun desteği olmalı.
  • 5 nokta emniyet kemer sistemi olmalı.
  • Bütçeniz ve arabanız müsaitse isofixli bir model daha güvenli olacaktır.

Ek bir not düşmek istiyorum. Bebeğin tüm eşyalarını ikinci el alabilirsiniz ama araba koltuğunu çok yakınınız değilse kesinlikle ikinci el almayın. Koltuğun geçmişini bilemezsiniz ve daha önce kaza atlattıysa kemerleri esnekliğini yitirmiş, darbe emiciliği azalmış yani kısaca güvenlik olarak zayıflamış olabilir..

En iyi oto koltuğu hangisi?

Yukarıda saydığım özellikler hepsi bir arada düşünüldüğünde, benim araştırmalarım sonucu en iyi oto koltuğu markalarını yazacağım. Bunların sizin bebeğinizin boyuna, kilosuna vs uygun olan modellerine bakabilirsiniz.

Besafe: Bizim ana kucağı sonrası oto koltuklarında tercihimiz Besafe oldu. Güvenlik olarak zaten önde gelen bir marka, oğlum da yüksek oluşunu ve konforunu çok sevdi, oto koltuğunda oturma konusunda hiç sıkıntı yaşamadık. Çocuk koltuğu Besafe olunca büyük koltuğunu da aynı şekilde devam ettim. Çocuk oto koltuğu için BeSafe Izi Turn I-size 0-18 kg 360 derece, ileri yaş yükseltici oto koltuğu için BeSafe İzi Flex Fix I-size 15-36 kg tavsiye ederim.

Cybex: İkinci alternatifimiz Cybex idi. Bu koltuk yine güvenlik olarak iyi markalardan biri olsa da en başta elemiştik çünkü ön tarafında bir bar var ve benim oğlum için çok boğucu olacaktı. Bazı çocuklar tam tersine o barı ellerini yaslamak için kullanıp seviyorlar sanırım. O bar nedeniyle daha güvenli olduğunu düşünenler de var.

Britax Römer: Besafe ile arasında kaldığım diğer marka da Britax idi, yine güvenlik olarak önde gelen markalardan biri. Açıkçası Besafe’i tercih etme sebebim daha şık göründüğünü düşünmemdi, bir de yüksek olduğu için çocuğun görüşünün daha iyi olması. Yoksa Britax Römer’in modelleri de gerçekten her anlamda çok başarılı.

Maxi Cosi: Özellikle ana kucağı konusunda en önde gelen markalardan biridir. Hafifliği, modülerliği, çoklu taşıma pozisyonları ve güvenli oluşuyla benim araştırmalarım sırasında ana kucağı için en beğendiğim markaydı. Travel sistem bebek arabası aldığım için onun ana kucağını kullanmıştık ama benim kullandığım model Türkiye’de olmadığı için Maxi Cosi tavsiye edeceğim.

Hem iyi hem ekonomik oto koltuğu önerileri

Hem Avrupa standartları sertifikasına sahip hem de diğer özellikleriyle ideal görünen birkaç uygun fiyatlı oto koltuğu paylaşmak istiyorum, burada modelini belirttiklerimin hepsi 360 derece dönebilme özelliğine de sahip. Yukarıda paylaştığım markalara göre biraz daha alt standartta kalsalar da güvenli ve güzel ürünler hepsi, kullananların yorumları da oldukça iyi.

Kraft Spin Fix Plus ve Kraft Safe Spin 360 ° Dönebilen İsofix’li Oto Koltukları: İki oto koltuğu da grup 0-1-2-3 (0-36 Kg) yaklaşık 0-12 yaş arası kullanımı uygun olarak üretilmiş. 12 yaşa kadar uygun olacağını pek düşünmesem de hem ürünün fiyatı uygun hem de doğumdan itibaren uzun yıllar kullanabileceğiniz için epey hesaplı bir seçenek oluyor. Altı farklı yükseklikte ayarlanan baş desteği, beş noktalı emniyet kemeri, üç farklı yatış pozisyonu gibi özellikleri de var. ECE R44 sertifikası bulunuyor.

Yoyko Bear 360 ° Dönebilir Yatabilir 0-36 Kg Isofix’li Oto Koltuğu: Yine doğumdan ileriki yaşlara kadar uzun süre kullanılabilen ve uygun fiyatlı bir ürün. Üç kademeli yatış pozisyonu, beş noktalı emniyet kemeri, özel güneşlik, gölgelik sistemi ve diğer oto koltuklarından farklı olarak hayvancıklı dizaynıyla gayet güzel bir oto koltuğuna benziyor. ECE R44 sertifikası bulunuyor.

Chicco AroundU I-Size Oto Koltuğu 0+ Ay 40-105 cm: Bu koltuk doğumdan iibaren maksimum 18.5 kg’ya kadar kullanılabiliyor. 15 aya kadar arkaya dönük, 15 aydan sonra önde dönük pozisyonda kullanılabiliyor. 4 farklı yatış pozisyonu var, kendinden aynası sayesinde arkaya dönük pozisyonda bebeğiniz izleme imkanı var. ECE R44’den daha yeni ve gelişmiş olan iSize sertifikası bulunuyor. Bu model uygun fiyatlılar arasında en pahalısı ama yüksek fiyatlılarla yarışır durumda olmasına rağmen onlardan uygun fiyatlı, o yüzden bu listeye ekledim.

Oto koltuğu kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Oto koltuğu seçiminizi yaptınız şimdi sıra geldi kullanmaya. Kullanımla ilgili de genel olarak naçizane birkaç tavsiye ve bilgi vermek istiyorum.

  • Oto koltuğunu kesinlikle ön koltuğa koymayın, hava yastıkları şişecek bir durum olursa bebeğinize zarar verir. Eğer mutlaka öne koymanız gereken bir durum yaşıyorsanız hava yastığının devre dışı bırakılmış olması gerekir ya da ön koltuğun iyice geriye doğru çekerek hava yastığı mesafesinden uzaklaştırmak gerekir.
  • En az 1 yaşa kadar, mümkünse 15 aylık olana kadar bebek koltuğunu arkaya dönük olarak kullanın. Kazalarda genelde aracın önüne doğru bir savrulma gerçekleştiği için, bebeğin henüz çok iyi tutamadığı kafasını korumuş olursunuz.
  • Oto koltukları genelde çocukları çok terletiyor, özellikle yaz ayları için müslin koltuk kılıflarından almanız iyi olur.
  • Arada koltuğu temizlemek şart, çocuk arabada bir şeyler yerken yarısını koltuğa bırakıyor genelde.
  • Oto koltuğunun kilo sınırlarını mutlaka takip edin, eğer çocuk sığmasına rağmen kilo olarak fazlaysa güvenlik açısından risk teşkil edebilir.
  • Bebeğinizin arkası dönükken yüzünü görebilmek için koltuğa takılan aynalardan almanızı tavsiye ederim.
  • Araba camınız için mutlaka bir güneşlik alın, çocukları güneş gerçekten çok rahatsız ediyor.

Yukarıda bahsettiğim güvenilir oto koltuklarını şu linkten inceleyebilirsiniz. Koltuk kılıfı, ayna, güneşlik vs. gibi oto koltuğu aksesuarlarını da ekledim.

Bebek ve çocuk oto koltukları hakkında kendi tecrübelerim ve araştırmalarım doğrultusunda bilgi vermeye çalıştım, umarım faydalı olmuştur. Sizin bebek veya çocuk oto koltuğu tavsiyeniz varsa yorum bırakabilirsiniz. Burada yer almayan merak ettiğiniz başka bir konu varsa yine yorumlarda sorabilirsiniz, oradan cevaplarım herkes faydalanır.

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Seyahat sever çocuklar ve aileler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

Bebek ve Çocuk için Oto Koltuğu Seçim Rehberi” üzerine 5 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s