Ek Gıda Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Ek gıdaya geçiş, bebek sahibi olanlar için oldukça heyecan verici bir dönem. Ben uzman olmadığım için bebeklerde ek gıdaya geçiş hakkında bilgiler vermeyeceğim ancak kendim ve çevremde güvendiğim annelerin tecrübelerinden yola çıkarak ek gıda alışverişi yapacak annelere rehber olması için bir ek gıda ihtiyaç listesi çıkarmak istedim. Umarım hazırladığım ek gıda alışveriş listesi işinize yarar. Ek gıdaya başlarken almanız gerekenler listesi aşağıda başlıklar halinde incelenecek. Neler çok gerekli, neler olsa iyi olur gibi her şeyi değerlendireceğim ama direkt ek gıda ürün önerisi tercih edecekler için her bütçeye uyacak toplu bir liste yaptım, inceleyebilirsiniz. Ek Gıda Alışveriş Listesi ve Mama Sandalyeleri

Çocuklu aileler için bu tip listeleri, şehirlerdeki etkinlikleri ve faydalı bilgileri instagram hesabımda da sık sık paylaşıyorum. Takip etmenizi öneririm, şuraya tık tık.

Bir liste daha yaptım, orada da hem bebekler için hem de daha büyük çocuklar için alabileceğiniz kaliteli ve sağlıklı yiyecek ürünleri bulunuyor. Bunları şu anda kullanıyorum, hatta yurt dışına taşıyorum bazılarını. 🙂 Ek Gıda Yiyecek Alışverişi

Bebekle Tatil için Valiz Hazırlığı

Ek Gıda Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Ek gıdaya geçerken alınması gerekenler
Ek gıda serüvenine yeni başladığı zaman, oğlum buharda pişmiş yer elması denerken 🙂

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş için Gerekenler Listesi

Ek gıda alışveriş listesine en gerekli olanlarla başlıyorum. Öncelikle bir bebeğe ihtiyacımız var. 😛 Bebeğinizi kaç aylıkken ek gıdaya başlatacağınıza doktorunuzla birlikte kendiniz karar verirsiniz, ben yukarıda söylediğim gibi uzmanlık gerektiren konulara girmiyorum. Sadece kendi tecrübemi söyleyeyim, biz tam 6 aylıkken başladık. Ama çevremde ek gıdaya 4 aylıkken başlayan da var 1 yaşında başlayan da var, herkes kendi araştırmalarına göre karar veriyor. Aşağıdaki listede dahil etmeyeceğim ama yukarıda paylaştığım ürün listesinde işinize yarayabilecek ek gıda kitabı önerileri de bulunuyor. Hem ek gıda konusunu daha iyi anlamak için hem de çocuk için yapabileceğiniz farklı yemek tariflerinin elinizin altında olması için bu kitaplardan bazılarını almak isteyebilirsiniz. Evet artık ek gıda alışveriş listesi ile devam ediyorum.

Ebeveynlerin Okuması Gereken Rehber Kitap Önerileri

Ek Gıda Alışverişi

Mama Sandalyesi

Bebek yemek yerken oturur pozisyonda olması gerekiyor, bu nedenle de bir mama sandalyesine ihtiyaç var kesinlikle. Ama mama sandalyesinin nasıl olacağı sizin tercihinize kalmış. Sandalyeye bebeği sabitleyen bez mama sandalyeleri, sandalye veya masaya monte edilen portatif mama sandalyeleri veya ayaklı mama sandalyeleri tercih edebilirsiniz. Ben bir tane basit ayaklı ve tepsili ikea mama sandalyesi almıştım, bir de sandalyeye bağlanabilen, ya da tezgaha, masaya vs. koyabileceğiniz bir mama sandalyesi almıştım. Benim kullandığım ve araştırıp beğendiğim en iyi mama sandalyeleri için tık tık.

Mama Önlüğü

Çocuğun üstünün mümkün mertebe az batmasını istiyorsanız mama önlüğü kullanmanız şart. Mama önlüğü çeşitleri de oldukça fazla, silikon ve cepli mama önlükleri, tümden giyilebilen mama önlükleri, kullan at mama önlükleri veya standart eskiden beri olan muşamba ve bez önlükler kullanılabilir. Ben çoğunlukla silikon ve cepli olanları tercih ettim.

Mama Tabağı ve Kasesi

Bu yiyecekler mutlaka bir yere konulacaklar değil mi? BLW yönteminde kimisi direkt mama sandalyesinin tepsisine de koyabiliyor, ben de bu şekilde başlamıştım. Ama bir noktada tabakları kullanmaya başlayacaksınız. Çocukların kaseleri ve tabakları masadan atmaması için vakumlu tabaklar hayat kurtarıcı oluyor, aklınızda olsun.

Çatal Kaşık

BLW yöntemi ile ek gıdaya geçecekseniz başlangıçta çatal kaşık pek kullanmazsınız ama yoğurt gibi gıdalar için de hafiften kaşık denemeleri yapılabilir. Ben oğlumun eline arada kaşık veriyordum yoğurt için, yoğurdun %90’ı dışarı gitse de birazcık tadım yapabiliyordu. 😀 Çocuklara uygun pek çok farklı şekillerde çatal kaşık setleri var.

Alıştırma Bardağı ve Suluk

Bebeğin emzik ve biberondan bardağa geçme sürecinde alıştırma bardağı kullanmak gerekiyor çünkü bebekler henüz bardağı tam tutabilir durumda olmuyor, normal bardak verirsek direkt içindekileri dışında bulma ihtimali yüksek. Pipetli bardaklar da, çekme işini çözdükleri zaman çocuklar için büyük kolaylık oluyor.

Mama Termosu ve Termal Çanta

Dışarı çıkarken çocuğa ne yedireceğim telaşı olmaması için önceden hazırladığınız yemekleri ısıyı koruyan kap veya çantalara koymak en doğrusu. Özellikle seyahatlerde daha da çok işinize yarayacak bu ürünler. Sabahtan bütün yiyecekleri termoslara koyup gün içinde gezmeye ya da denize gidebilirsiniz, sıcaklığını ya da soğukluğunu belli bir süre koruyacaktır. Termal çantalar da yine aynı şekilde ısıyı muhafaza edeceği için termos olmayan kap ile bile kullanabilirsiniz.

Buharda Pişirme Ürünleri

Yiyeceklerin besin değerini en az düşüren pişirme yönteminin buharda pişirme olduğu söyleniyor. Bu şekilde sebzeler güzelce yumuşuyor ve çocukların rahatlıkla yiyebileceği bir hal alıyor. Bunun için iki seçeneğiniz var, ya buharda pişiren makinelerden alacaksanız ya da tencerenin üzerine koyabileceğiniz delikli ve çelik buharda pişirme aparatlarından alacaksınız. Makinenin şart olduğunu düşünmüyorum ben şahsen ama yine de sizi bilirsiniz. 😉

Meyve Sebze Emziği ve Cam Rende

Meyve sebze emzikleri delikli silikon veya file şeklinde olabiliyor. Çocuk, emziği direkt ağzına götürüyor, deliklerden yiyeceklerin taşması ile tadına bakmış oluyor. Meyve ve sebzeleri tattırırken püre halinde çocuğunuza vermek istiyorsanız bir cam rende edinmenizde fayda var, böylece yiyeceklerin besin değerinin düşmesini önlüyorsunuz.

Yoğurt Makinesi

Bebekler için oldukça faydalı besinlerden biri olan yoğurdun daha sağlıklı olması için evde yapmayı tercih ediyoruz. Bunun için illa makine almanıza gerek yok, eski yöntemlerle gayet güzel yoğurt yapılıyor ama zamanı kısıtlı anneler için yoğurt yapma makineleri çok pratik oluyor. Ben bebekken bu makinelerden kullanmamıştım çünkü annem ve yardımcımız yapıyordu. Yurt dışına gelince aldım çünkü oğluma halen yoğurt yapmaya devam ediyorum. 🙂

Ek Gıda için Tencere

Evinizde tencere mutlaka vardır tabi ki ama bebeğiniz için yemek yaparken daha sağlıklı ürünler tercih etmek isteyebilirsiniz. Çelik, cam, emaye ve döküm demir tencereler genelde ek gıda için daha çok önerilen tipler oluyor. Bir de bebek için bir süre ayrı yemek pişireceğiniz için evde yoksa minik boy tencerelere ihtiyacınız olabilir.

Ek Gıda için Temizlik Ürünleri

Ek gıdaya geçtiğiniz zaman malum ev epey batacak. Temizlik konusunu fazla dert etmemeniz için mama sandalyesinin altına serebileceğiniz tek kullanımlık örtüler var, onlardan almanızı tavsiye ederim. Aynı şekilde masada yenecekse masaya da tek kullanımlık örtülerden alıp yemek sonrası hiçbir şey yaşanmamış gibi hayatınıza devam edebilirsiniz. 🙂 Bir de çocuğun ağzını silmek için mini bezler iyi oluyor. Listemin içine bazı organik temizlik ürünleri de koydum, hem bebek bulaşıklarını yıkamak hem de yemeklerle batacak olan kıyafetlerini temizlemek için ürünler var.

Yukarıda bahsettiğim tüm ek gıda ürün önerileri için: Ek Gıda Alışveriş Listesi ve Mama Sandalyeleri

Ek gıdaya geçişte alınabilecek sağlıklı yiyecek önerileri arayanlar için: Ek Gıda Yiyecek Alışverişi

Bu listeleri takibe almanızı öneririm, yeni ürün eklemeleri yaparım aklıma geldikçe, bir de bazı ürünlerde indirim oluyor, listenize alırsanız daha rahat takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımı da paylaşıyorum.

Bebekli Aileler İçin Deprem Çantası

Bebek Tuvalet Eğitimi İhtiyaç Listesi

Çocukla Seyahat için Sling ve Kanguru Önerileri

İstanbul’da Çocukla Gezilecek Yerler ve Yapılabilecek Aktiviteler

İstanbul’da Oyun Grubu, Kreş ve Anaokulu Önerileri

Çocukla Ankara’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler

Ankara’da Oyun Grubu, Kreş ve Anaokulu Önerileri

Çocukla İzmir’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler

İzmir’de Oyun Grubu, Kreş ve Anaokulu Önerileri

Bursa’da Oyun Grubu, Kreş ve Anaokulu Önerileri

Adana’da Oyun Grubu, Kreş ve Anaokulu Önerileri

Koronavirüs (COVID-19) Pandemi Sürecinde Türkiye’de Çocukla Tatil

Türkiye’de Çocukla Kamp Yapılabilecek Yerler

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Seyahat sever çocuklar ve aileler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

Ek Gıda Alışverişi ve İhtiyaç Listesi” üzerine 7 yorum

  1. doktorum mama ve meyve sebze püresi vereceksin diyor benim de elime uzun bir liste tutuşturdu (çorba, sebze, meyve, hünnap bisküvi, arılac mama vs vs) fakat hepsine aynı birden yüklenmek istemiyorum bebeğim anne sütü alıyor hala. Parça parça alıştıracağım

    Beğen

    1. Merhaba, doktorunuza güveniyorsanız tabi ki beraber karar verirsiniz ama genelde 3 gün azar azar tadım yaparak ilerleniyor. Yani bir yiyeceğin alerji yapmadığından emin olup başka bir yiyeceğe geçmek gibi. Ben yönlendirmek için değil sadece tecrübemi paylaşıyorum. Bu süreçte kolay gelsin, sevgiler

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s