Yenidoğan Bebek Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Bu yazıyı okuyorsanız bebek bekliyor olmalısınız, o zaman öncelikle tebrik ediyor ve bebeğinizin sağlıkla gelmesini diliyorum. Oğluma hamileyken sürekli bloglardaki yenidoğan bebek ihtiyaç listesi yazılarına göz atardım, bebek alışverişine ne zaman başlamalı, yenidoğan bebek alışveriş listesinde neler olur, hangi ürünlerin hangi markalarını tercih etmişler, memnun kalmışlar mı diye. Ben de hem kendi tecrübelerimden hem de benden sonra doğum yapan arkadaşlarımda gözlemlediklerimden yola çıkarak, doğum yapacak anne adayları için detaylı bir ihtiyaç listesi oluşturmak istedim. Listemde hem lohusa alışverişi hem de yenidoğan bebek alışverişi için ayrı ayrı ürünleri değerlendireceğim. Hangi ürünü en çok kullandık, hangi ürün çok da gerekli değil gibi yorumlarım da olacak, umarım doğum öncesi bebek alışverişi için işinize yarar.

Burada paylaştığım liste için ürün önerilerimi incelemek isterseniz şuraya göz atabilirsiniz.

yenidoğan bebek ihtiyaç listesi

Yenidoğan ihtiyaç listesi

Yenidoğan alışverişi yazımı üç parça halinde hazırlıyorum. Bebek alışverişini ne zaman yapmalıyım diye düşünenler için önce bu konuya değineceğim. Sonra bebek ihtiyaçlarını, kolaylık olsun diye kategoriler halinde yazacağım, en sonunda lohusa anneler için ihtiyaç listesini paylaşacağım.

Hastane Doğum Çantası Hazırlama Rehberi

Yenidoğan bebek alışverişi ne zaman yapılır? 

Bebeğimin alışverişini yapmaya ne zaman başlayayım diye düşünen çok fazla hamile var. Yenidoğan bebek alışverişi istediğiniz zaman yapılır, özendiğiniz bir şey olursa alın gitsin bence. Sonuçta heyecanlısınız ve bebek alışverişi yapmak istemeniz kadar doğal bir şey yok. Hele bir de hamileyken yurt dışı seyahatler yapıyorsanız, oralarda Türkiye’de bulamayacağınız bir şey görünce mutlaka alın. 🙂 İnanılmaz indirimler yakaladığınız ürünler olursa da tabi ki almakta fayda var. Normal şartlarda bebeğin gelişimini biraz beklemek ama çok da ağırlaşmadan, strese girmeden, keyifle alışveriş yapmak iyi olur. Velhasıl, alışverişe başlamak için ideal zaman, eğer problemli bir hamileliğiniz yoksa, üçüncü trimestr başı olacaktır. Bebek alışveriş ve ihtiyaç listesi mutlaka yapın, tecrübeli anneler bile bazı şeyleri atlayabilir ya da yeni çıkan ürünleri bilmiyor olabilir. Hamileliğiniz ilerledikçe üstünü çize çize tüm eksikleri yavaş yavaş halledersiniz.

Yenidoğan bebek alışverişi

Anne adaylarının tatlı telaşı, doğum öncesi bebek alışverişi için çok detaylı bir liste çıkardım.

Yenidoğan bebek beslenmesi ihtiyaçları

Süt Sağma makinesi – Başlangıçta memelerim çok yara olduğu için sağmam gerekti fakat kendi aldığım makineyi hastanede denediğimizde bir türlü süt gelmedi. Sonra hastane tipi pompa ile denediğimde süt çok güzel gelince, hemen onu kiraladık. Daha sonra emzirmeyi arttırsam da, yine de sağmak gerekiyordu. 4 ay boyunca hastane tipi pompa kullandım ve tüm tatillerimizde o koca şeyi de yanımızda götürdük. İşe başlayınca, yanımda taşıması daha rahat diye kendi makinemi kullanmaya karar verdim, ve fark ettim ki hastane tipi pompa ile aynı sürede sağım yapılabiliyor. Sanırım ilk günler süt miktarı az olduğu için zor oldu. İlk ay hastane tipi iyi, ama sonrası için el pompalarına şans verin bence.

Biberon – Her bebek biberon kabul etmeyebiliyor, ya da kimisi biberon kullanınca meme reddi yapabiliyormuş. Biz doğal akış özelliği olan bir biberon kullandık ve oğlum mememden uzaklaşmadı, memnun kaldık. Biberon memeler çok acıdığı zaman ya da çok bitik haldeyken başkasının sizin yerinize süt vermesi gerektiği zaman vs. işe yarıyor.

Süt saklama kapları ve poşetleri – Sütüm öyle çok dolaplarda saklayacak kadar çok gelmediği için fazla kullanmadım açıkçası. En başlarda çok gelmişti, o zamanlar ve işe başladıktan sonra sağdığım sütleri koymak için kullandım.

Emzirme yastığı – bu bizim en sevdiğimiz ve en çok kullandığımız ürün oldu diyebilirim rahatlıkla. Hem emzirirken çok kullandım hem de Ada’yı hafif oturur pozisyonda tutmak için. Ek gıdaya geçtikten sonra da, biz yediriyorsak bazen mama sandalyesi yerine bunu kullanıyordum.

Emzirme örtüsü – dışarıdayken ya da evde misafirler geldiğinde rahat emzirmek için bazen örtü kullanmanız gerekebilir.

Bebek ağız bezi – bebeklerde emdikten sonra hafif de olsa geri çıkarma oluyor, bu nedenle ağız bezi çok kullanılıyor

Sterilizatör – Biberonları buharla temizliyor, memnunduk ama arada bir kirleniyor. Limon tuzuyla boş olarak çalıştırırsanız pırıl pırıl oluyor.

Emzik – bu tabi ki tercih meselesi, bir de siz tercih etseniz bile bebeğiniz istemeyebiliyor. Benim oğlum tek bir emziği kabul etti ve onu da uzun süre kullandık. Benim için çoğu zaman hayat kurtarıcı oldu. Emzik kullanırsanız emzik kabı, emzik zinciri gibi yan ürünler de kullanmak isteyebilirsiniz.

Termal Çanta – Çok sık dışarıda vakit geçiriyor veya seyahat ediyorsanız, sağdığınız sütleri koymak için ihtiyacınız olabilir.

Yenidoğan bebek sağlığı ihtiyaçları

Termometre – Dokunmatik ateş ölçerlerin tam doğru göstermediğine dair söylenenler nedeniyle normal termometre de kullandım ve bence de en güzeli eski usul.

Bebek burun aspiratörü – Bebeğin burnu tıkandığı zaman kullanılıyor. Minik bir hortum yardımıyla burundan sümükleri çekiyorsunuz.

Bebek burun damlası – Burun aspiratörü kullanmadan önce sümükleri yumuşatmak için damla damlatmak gerekebiliyor. Banyodan sonra yaparsanız bu işlemi, damlaya hiç gerek olmuyor.

Güneş kremi – Özellikle yaz bebeleri için hassas cildine uygun bir güneş kremi şart.

Sinek kovucu – Yine yaz bebeleri için bir ihtiyaç, tabi doğal olan bir ürün tercih etmek gerek.

Yenidoğan bebek taşıma ve yolculuk ürünleri

Bebek arabası – Bebek arabasını hemen almayan çok insan var, mevsim koşulları, sizin dışarıya çıkış sıklığınız vs. önemli etkenler. Bebek arabası seçimi için detaylı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Bebek Arabası Seçimi: En iyi Bebek Arabası Hangisi?

Oto koltuğu ana kucağı– Arabanız varsa mutlaka almanız gereken bir ürün, oto koltuğu olmadan asla yola çıkmayın. Oto koltuğu seçimi için detaylı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Bebek ve Çocuk için Oto Koltuğu Seçim Rehberi

Kanguru / Sling – Bence çok gerekli ürünlerden biri bu. İlk başlarda kendime dönük, 4 aydan sonra öne dönük olarak kullandım. Bu konudaki detaylı yazımı okuyabilirsiniz.

Çocukla Seyahat için Sling ve Kanguru Önerileri

Güneşlik – Araba yolculuğu yapacaksanız mutlaka bir güneşlik alın, çok rahatsız ediyor çocukları.

Park Yatak – Çoğu otellerde artık park yatak oluyor ama riske atmamak için kendi park yatağınızı alabilirsiniz. Biz epey kullandık, hakkını veren ürünlerden biri oldu.

Yenidoğan ihtiyaç listesi

Yenidoğan bebek bakım ve banyo ihtiyaçları

Bebek bezi – Onsuz olmaz. 🙂 Yıkanabilir bez kullananlar var, benim gibi tek kullanımlık tercih edenler var. Karar tamamen size kalmış ama tek söyleyebileceğimi çok fazla aynı beden stoğu yapmayın, bebeğin ne hızda büyüyeceği belli olmaz, elinizde kalmasın.

Alt değiştirme örtüsü – Kullan at alt değiştirme bezleri kesinlikle en rahatı. Kirlenmediği sürece tekrar tekrar kullanabiliyorsunuz. Ada’cığım başlarda alt değiştirirken çok fazla çiş yapıyordu, hemen atıyorduk. Diğerlerini yıkamaya can dayanmaz. 🙂

Islak mendil – En doğal, katkı maddesiz olan markaları seçmek gerekiyor.

Pişik kremi – Bebek bezi içinde kalmaktan pişik vakaları yaşanabiliyor, krem bulundurmak şart.

Küvet – Bebeklerin içinde rahatça durabileceği bir küvet iyi olur. Kimisi direkt muslukta yıkıyor, hatta küvet yerine muslukta kullanılabilen, bebeği üzerine yerleştirebildiğiniz katlanır aparatlar var, onlardan kullanabilirsiniz.

Küvet filesi – Bizim küvetimiz için gerek olmadı, bence bu çok şart bir ürün değil sanki.

Bebek kovası ve maşrapa – Ben musluktan su akıtmak yerine ideal sıcaklıkta kovaya doldurup oradan yıkıyordum, tabi o zaman suyu maşrapa ile döküyorsunuz.

Bebek Şampuanı – İlk önce konak önleyici köpük şampuan kullandık, daha sonra normal bebek şampuanından kullandık, doğal ürünler tercih etmek gerek. Şampuana karşı olanlar da var, sizin seçiminiz.

Banyo süngeri – Elle de yıkayabilirsiniz, ben sünger de kullandım elle de yıkadım, çok şart değil.

Bebek saç fırçası – bebeğinizin saçı varsa yumoş fırçalardan kullanabilirsiniz, bizimkinin saçı sonradan çıktı, biraz geç kullanabildik. 🙂

Banyo Siperliği – İlk başlarda almamıştık, kafasından aşağı su boşaltırken kulaklarını ellerimizle kapatıyorduk, bir de gözüne su kaçarsa ağlıyordu. Bunu aldıktan sonra çok rahat ettik.

Masaj Yağı / Losyon – Biz her banyo sonrası masaj yağı ile ovuyorduk oğlumu, bazen doğal ürünler kullandık bazen zeytinyağ kullandık ama masajlarımızı hiç aksatmadık, çok rahatlatıyor.

Bebek deterjanı – Bebek kıyafetlerini yıkamak için, hassas ciltlerine uygun katkısız doğal deterjan kullanmak gerek.

Bebek tırnak makası – Bebek için tırnak makası aldık ama kullanamadık, manikür için olan küçük makaslarla kestik biz başlarda.

Bebek kulak çubuğu – ucu hafif çıkık toparlak kulak çubukları kulağa fazla girmeden temizlik yapmayı sağlıyor.

Bebek pamuğu – Bebeğin hassas cildine uygun pamukları banyo yaptıramadığımda ıslatıp oğlumu silmek için kullanıyordum ben. Kimisi yıkarken de pamuk tercih ediyor. Islak mendiliniz olmadığında altınızı temizlerken de ıslatıp kullanabilirsiniz.

Pudra – Ben hiç kullanmadım açıkçası ama genelde listelerde veriliyor, ben sadece gerek duymadığımı söylemek için listeye koydum. 🙂

Yenidoğan bebek odası ve ev gereçleri

Bebek beşiği – Bebek beşikleri birkaç çeşit oluyor, anne yanı beşikler, sabit beşikler, sallanan beşikler vs. Çocuk odası için sabit beşik alıp hiç kullanamayan çok insan duydum. Bebekler ilk başta çok sık uyandıkları için anne yanında yatıyor genelde, sonra ayrılamayanlar oluyor vs. Bütçeniz uygunsa belki başlangıç için anne yanı beşik almak mantıklı olabilir. Biz anne yanı beşik almadık, normal beşiğimizi tepe tepe kullandık. 🙂

Yenidoğan bebek yatağı – Doğal malzemelerden üretilmiş, ne çok sert ne de çok yumuşak bir yatak seçmek iyi olur.

Bebek yastığı – bebekler için yastık önerilmiyor, bazı yerlerde görüyorum ama doğar doğmaz yastık kullanmak doğru değil.

Beşik koruyucu – bebeklerin beşiğin kenarlarına çarpması durumunda zarar görmemesi için beşiğin iç kısmına takılan yumuşak koruma minderleri.

Emzirme koltuğu – bebeğiniz odasında yatıyorsa emzirmeye kalktığınızda kullanabileceğiniz konforlu bir koltuk iyi olacaktır. Genelde sallanan koltuk kullanılıyor hatta, hem bebeği de rahat uyutabilmek için. Benimki sallanmayan, ayak uzatmak için pufu olan bir koltuktu. Oğlum ilk aydan sonra genelde kendi beşiğinde uyudu, o yüzden ben bu koltuğu çok kullandım.

Bebek Telsizi – Biz ilk zamanlar için kamerasız almıştık, daha sonra kameralıya geçtik, kesinlikle çok daha rahat oluyor. Görüntü olmayınca her seste bir şey var sanıyor insan ve gidip bakması gerekiyor.

Dönence – Beşiğe takılacak müzikli bir dönence, bebeğinizi sakinleştirmeye yarayacaktır. Yalnız kollarını uzatmaya başladığında kaldırmanızda fayda var, çekip üstüne düşürebilir.

Ev Tipi Ana Kucağı – Bizim çok kullandığımız bir ürün oldu bu. Siz evde bir şeylerle uğraşırken bebeğinizi koyabileceğiniz en güvenli yer. Her yere taşınabilen yatay bir koltuk gibi düşünebilirsiniz. Çoğunda sallanma özelliği de oluyor, bebeklerin bir süre sakince durmasını sağlıyor.

Bebek Bakım Dolabı – üstünde alt açma yeri olan, bebek bezleri için raflar, bebek bezi çöpü vs. bölümleri olan bir mobilya diyeyim kısaca ama ben bundan almadım açıkçası hiç de eksikliğini hissetmedim. 🙂

Şifonyer / Dolap – Genelde bebek odasında daha şık durduğu için şifonyer tercih ediliyor ve bebek büyüyünce ek olarak dolap alınıyor. Ben şifonyer hiç almadım, rafları çekmeceleri yeterli iki kapaklı bir dolap almıştım. Kıyafetleri küçüldükçe yenileyerek uzun süre kullanabildik.

Bebek elbise askısı – minnoş kıyafetleri asmak için minnoş askılar gerekiyor tabi. Yeni doğan bebeklerde çoğu kıyafet katlanarak saklansa da asılması gerekenler oluyor.

Oda termometresi – Bebeklerin yattığı odanın belli bir sıcaklıkta olması tavsiye ediliyor, o nedenle gerekli.

Hava nemlendirici – Evinizde nem problemi varsa kullanılabilir, bebek için genelde öneriliyor ama biz hiç kullanmadık.

Seyahat Temalı Bebek ve Çocuk Odası Fikirleri

Yenidoğan bebek tekstil ürünleri

Yenidoğan bebek kıyafetleri – Çıtçıtlı body, zıbın, patikli ve patiksiz tulum, hırka, yelek, çorap, vücut ısı dengesini sağlayana kadar penye eldiven ve penye şapka, mevsime göre şort veya eşofman altı. Bebeğin sadece doğduğu zaman için kıyafet alın, gerisi için fazla stok yapmayın derim. Ben görmemişin bebeği olacak misali deli gibi alışveriş yaptım. Herkes 3-6 aylık al, bebekler çok hızlı büyüyor dedi diye büyük büyük yazlıkları doldurdum. Sonuç, bebeğim o kadar da hızlı büyümediği için güzelim kıyafetleri giydirmeden kış geldi ve bir dahaki yaza da olmadılar. 🙁

Müslin bez – Özellikle yazın banyo sonrası bornoz veya havlu yerine bunları kullandık rahat oldu. Ayrıca yine yazın plajda hafif esintilerde hemen üstüne müslin örtü atıyordum.

Bebek havlusu – Kış gelince başlıklı bebek havlularından kullandık.

Nevresim – Aşırı tatlı nevresimler var ya, neden çift kişiliği yok bunların diye içimden geçirdiğim oluyor, unutmazsınız ama listenize tik atmak üzere koyuyorum.

Kundak – Özellikle uykuya geçiş ve uzun uyuma için faydalı bir ürün. Bebeklerin elleri kolları çok hareketli olduğu için eskiden bizi sımsıkı kundaklıyorlarmış ama şimdi yeni nesil kundaklar sayesinde bebekler daha konforlu şekilde sabit durabiliyor.

Battaniye – Yaz için penye, kış için yün battaniye gerekli.

Reflü/Yan yatış yastığı – 3 aylık olana kadar sürekli kullandık. Sadece reflü için değil, aynı zamanda sağlı sollu destekleriyle bebeğin yanlara kaymasını engellediği, ve bizim bebeğimizi ezmemizi önlediği için bazı geceler aynı yatakta yattığımız zaman da kullandık.

lohusa alışverişi

Annelerden onaylı en kaliteli ürün önerileri için şu listeyi inceleyebilirsiniz.

Lohusa alışverişi

Yenidoğan alışverişi denilince hemen bebek akla geliyor ama lohusa annelerin de ihtiyaçları var.

Yeni doğum yapan anneler için gerekli tekstil ürünleri

Emzirme sütyeni – sütyeni çıkarmanıza gerek olmadan açılıp kapanabilen penceresi olan sütyenlerden almak şart.

Emzirmeye uygun gecelik, pijama ve günlük kıyafetler – Emzirme döneminde ben hep önden düğmeli elbiseler ve gecelikler tercih ettim, alt üst giydiğinizde bol penye üstler de rahat oluyor.

Sabahlık – evdeyken genelde gecelikle dolandığım için üstüme bir sabahlık atıyordum kapı açarken vs.

Bebek bakım çantası – Olmazsa olmaz ürünlerden biri. Bebekle dışarı çıkarken yanınıza almanız gereken bir sürü şey oluyor ve ona özel bol cepli bir çanta şart.

Korse – Çok önerildiği için ben de almıştım ama bir kere giydim, hiç rahat edemedim ve faydalıymış gibi de gelmedi bana. Bence bu kişiden kişiye değişen bir ürün yani çok övenleri de duyuyorum.

Bebek arabası organizatörü – bebek arabasının üst kısmına asılan, acil ihtiyaç olabilecek ürünlere hemen uzanabilmeniz için bebek bakım çantasında ek bir çanta diyebilirim.

Bebek arabası eldiveni – Kış bebelerinin anneleri için kullanışlı bir ürün. Bebek arabasına takılıyor, elinizi içine sokuveriyorsunuz, içi tüylü ve üstü su geçirmez kumaştan oluyor.

Emzirme için gerekli ürünler

Göğüs kalkanı – İlk zamanlar yaralar varken kullandım, kıyafete değmesini önlüyor, iyi oluyordu.

Göğüs pedi – Memeden süt akıntısı olabiliyor, kıyafetlerinize geçmemesi için kullanabilirsiniz.

Göğüs ucu koruma kapağı – Bu maalesef benim dönemimde Türkiye’de yoktu ama benden sonraki anne arkadaşlarımın çok fazla övdüğü bir ürün. Meme ucundaki yaraların çabuk iyileşmesi ve hassasiyetin ortadan kalkmasını sağlıyormuş. Yalnız gerçek gümüş olan, kaliteli ürünlerden almak gerekiyor.

Meme ucu kremi – Bende pek işe yaramadı, rahatlatıyordu biraz sadece o kadar. Belki daha önceden sürmeye başlamalıydım, öyle diyenler var ama bilemiyorum.

Omuz bezi – Bebeğimizin emme sonrasında kusması çok olduğu için bizim işimize oldukça yaradı. Eşimin deyişiyle apoletimiz, özellikle ilk aylarda sürekli omzumuzdaydı. Sadece ben değil, eşim de gaz çıkarma seanslarında sürekli kullanıyordu.

Emzirme önlüğü – Dışarıda emzirirken birkaç kez kullandım ama emzirme önlüğü yerine herhangi bir şal veya tülbent de çokça iş gördü.

Süt artırıcı yiyecek veya içecek önermiyorum, ben özel olarak bir şeylerin işe yaradığına pek inanmıyorum. Bol su içip bol emzirmek en güzel süt artırıcı çözüm bence.

Yeni doğum yapan annelerin ihtiyacı olabilecek bakım ürünleri

Çatlak kremi – hamileyken karnımız gerilmeye başladığından itibaren sürmeye başlamamız gereken çatlak kremlerini doğum sonrası da cilt kendini toparlarken sürmekte fayda var.

Şampuan ve duş jeli: Bebeğimizin ilk dönemlerinde nasıl ki parfüm deodorant kullanmayı tercih etmeyeceksek, şampuan ve duş jelini de kokusuz ve doğal ürünlerden seçmekte fayda var.

Kullan at emici külot / Hijyenik ped – doğum sonrası kanama ihtimaline karşılık normalden daha büyük hasta pedlerinden veya lohusalara özel tek kullanımlık emici özellikli külotlardan alınabilir.

Yeni annelerin okuması gereken kitaplar

Bebeğinizi büyütürken bazı uzman görüşlerinin fikirlerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Bunun için başucu niteliğinde bazı kitaplar önermiştim, hem hamilelikte hem de yeni doğum yaptığınız zamanlar okuyabilirsiniz.

Hamileyken Okunması Gereken Kitap Önerileri

Ebeveynlerin Okuması Gereken Rehber Kitap Önerileri

Bebek alışverişi hassas bir konu ve insanın okudukça aklı karışıyor aslında ama yine de başkalarının tecrübeleri çok önemli. Umarım benim yazım da yenidoğan bebek ihtiyaç listesi çıkarırken size yol gösterici olur. Tüm bebek bekleyenlere bir avazda sağlıklı doğumlar diliyorum! Yeni alışveriş yapmak yerine çevrenizde sizden biraz daha önce doğum yapmış insanlar varsa onların bazı eşyalarından faydalanabilirsiniz. Özellikle kısa dönem kullanılacak bazı pahalı ürünlerde ikinci el siteleri de kontrol etmekte fayda var.

Babymoon nedir? Hamilelikte Seyahat İpuçları

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Ebeveynler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

Pinterest:hohhoyyt

Yenidoğan Bebek Alışverişi ve İhtiyaç Listesi” üzerine 9 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s