Hem otel fiyatlarının her geçen gün daha fazla artması, hem de insanların doğaya dönüşü nedeniyle, son yıllarda kamp yapan insanların sayısı artmaya başladı. Son durumda, malum Covid-19 nedeniyle de bu sene en çok tercih edilen konaklama seçenekleri çadır ve karavan oldu. Ben de, çocuğuyla kamp yapmak isteyen ama bu konuda fazla bilgisi olmayan aileler için kendi tecrübelerimden yola çıkarak bir tavsiye listesi hazırlamak istedim. Özellikle ilk defa çocukla kamp yapacaklar için bu listenin oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.
Önerilerime başlamadan önce mümkünse ilk kamp için yakın bir yer seçip, kısa konaklama tercih etmenizi öneririm. Örneğin hafta sonu için, yaşadığınız şehrin yakınlarındaki bir kamp alanında 1 gece konaklayabilirsiniz, hatta bahçeniz varsa bahçede bile deneyebilirsiniz.
Buyurun o zaman; çocukla kamp yapacaklar için öneriler listesi sizlerle…
Bebekle Tatil için Valiz Hazırlığı
Çocukla Kamp: Gitmeden önce dikkat etmeniz gerekenler
- Kamp yerine iyi karar verin.
Öncelikle nasıl bir tatil yapmak istediğinize göre kamp alanının yerini haritada mutlaka kontrol edin. Deniz tatili yapacaksanız denize sıfır kamp yerleri kolaylık olacaktır ama denizin nasıl olduğunu da iyi araştırmak gerekir. Denizi/sahili taşlık mı, deniz kestanesi, deniz anası vs sorunlar var mı gibi araştırmalar yapabilirsiniz. Kamp yerinde ne gibi özellikler olduğunu arayıp sormanızı öneririm. Duş ve tuvalet imkanları, çocuk oyun alanları, yakınlarda market, restoran vs. beklentileriniz varsa bunları sorup istediğiniz kriterlere sahip bir kamp alanı seçmeniz gerekir.
Türkiye’deki çocukla kamp yapmaya uygun yerler için alttaki yazımı okumanızı öneririm.
Türkiye’de Çocukla Kamp Yapılabilecek Yerler
- Hava durumunu mutlaka kontrol edin
İlk kamp deneyimi için güzel bir havayı tercih etmenizde fayda var. Mesela ilk seferden yağmura yakalanırsanız biraz kötü bir deneyim yaşayabilirsiniz ve kamp yapmaktan soğuyabilirsiniz.
- Kat kat giyilebilecek kıyafetler alın
Kamp yaparken yaz bile olsa her mevsime uygun giyinmek gerekir. Sabahları aşırı sıcak, geceleri ise çok soğuk olabilir. O nedenle üst üste giyilebilecek kıyafetler almakta fayda var. Kolsuz bir atlet, üstüne tshirt, üstüne uzun kollu fermuarlu bir sweat ve onun üstüne mont gibi lahana tarzı giyilebilecek kıyafetler ideal olacaktır. Çocuklar sıcakladıkça çıkarıp, üşüdükçe üst üste giydirirsiniz.
- Kamp yapacağınız ekipmanları iyi seçin
Hangi mevsimde kampa gittiğinize göre kamp malzemelerini seçmelisiniz. Ekipmanlarınızın hangi mevsimlere ve koşullara uygun olduğunu bilmeniz gerekir, özelliklerini detaylıca okuyun. Mesela çadırda su geçirmez taban, hava alan tente vs özellikler, uyku tulumu için dolgu malzemesi, hangi ısı aralığına uygun olduğu gibi detayları iyi incelemek gerekir. Bir de özellikle ailece giderken kişi saysının bir fazlası kapasitede çadırla giderseniz daha rahat edersiniz diye düşünüyorum.
- Çok fazla eşya almayın
Kamp ortamında mümkün mertebe kompakt olmak gerekiyor çünkü mobil haldesiniz genelde, bir dolabınız olmayacak. Bu durumda çok eşya olunca valizin içinde eşyaları bulmaya çalışırken sürekli dağılırsınız ve kamp eziyete dönüşür. Bir de düzenleyiciler kullanmanızı tavsiye ederim, çocuk eşyaları, anne eşyaları baba eşyaları, iç çamaşırlar, bakım malzemeleri vs vs, hepsini ayrı bölümlere koyarsanız eşyalarınızı bulmakta zorlanmazsınız.
Çocukla kampa giderken yanınıza almanız gerekenler için ayrı bir yazı yazdım, ona da göz atmanızı öneririm.
Çocukla Kampa Giderken Yanınıza Almamız Gerekenler
- Dayanıklı birkaç yiyecek hazırlayın
Özellikle kampa ilk gittiğiniz gün yolculuk, çadır kurma, yerleşme vs ile geçeceği için yemek hazırlamak gibi bir şansınız olmayabilir. Hatta diğer günlerde de gün içinde atıştırabileceğiniz fakat fırın olmadığından kamp alanında yapamayacağınız bazı yiyecekler kurtarıcı olacaktır. Örneğin birkaç gün dayanabilen poğaça, börek, kek ve kurabiye gibi yiyecekleri gitmeden yapıp yanınıza alabilirsiniz.
- Elektronik eşyaların pillerini doldurun
Genelde ücretli kamp alanlarında elektrik oluyor ama yine de çok güvenmemek lazım. Her an başucunuzda bir priz olmayacak sonuçta. O yüzden normal batarya, powerbank, yedek batarya ne var ne yok hepsinin şarjlarını fulleyin mutlaka.
- Gitmeden önce çocuğunuza kamp kurallarını anlatın
Kamp hayatında nasıl davranmak gerektiğine dair basit birkaç şeyi önceden çocuklara anlatmakta fayda var. Örneğin yerlere çöp atmamak, ateşe fazla yaklaşmamak, başkalarının çadırlarının önünde bağırmamak gibi ufak tefek bazı kuralları bilmeleri iyi olur.
- Az ve öz oyuncak alın
Oyuncak için mümkün mertebe doğanın nimetlerinden faydalanmaya çalışın. Taşlar, yapraklar, dallar vs. hepsi çocuklar için birer oyuncak haline gelebilir. Bir sürü oyuncak taşıyıp doğaya olan ilgisini dağıtmayın, hem de yerden tasarruf etmiş olursunuz. Çok sevdiği bir arabası, bebeği vs varsa onları alabilirsiniz tabi, onları da doğadaki diğer oyunlara dahil edebilirsiniz.
Çocukla Kamp: Kamp sırasında dikkat etmeniz gerekenler
- Kamp yerine varış zamanınıza dikkat edin
Yola çıkarken kampa varış saatinizin ne olacağını hesaplayın çünkü karanlığa kalırsanız çadır kurulumu gibi işler biraz daha zor olacaktır. Ayrıca gideceğiniz kampın açılış ve kapanış saatlerini de öğrenin, çok erken veya geç gitmeniz halinde muhatap olacak kimseyi bulamayabilirsiniz.
- Çadır yerini doğru seçin
Çadırın yeri düşündüğünüzden çok önemli, kampınızı rezil de edebilir vezir de. 🙂 Çadır yeri seçerken nelere dikkat etmelisiniz, aklıma gelen önemli bazı şeyleri paylaşacağım. Mesela yazın gölgede olmanız çok önemli, özellikle sabah güneşi almayan bir gölge gerekiyor. Sabahın 8’inde alevler içinde uyanmak zorunda kalabilirsiniz yoksa. Sonra telefonun çekip çekmediğine bakabilirsiniz. Suya yakın olmak isteyebilirsiniz, çocuklayken bol bol su kullanmanız gerekecektir. Uyku konforunuz açısından zemininin düz olmasına dikkat etmelisiniz.
- İş bölümüne çocuğunuzu da dahil edin
Çadır kurarken, ateş için çalı çırpı toplarken vs. hep çocuğunuzu da dahil ederseniz hem o daha çok keyif alır hem de siz bu işlerle meşgulken onu oyalamak için ayrı bir şey düşünmeniz gerekmez.
- Doğa yürüyüşlerine çıkıp keşifler yapın
Eğer imkan varsa mutlaka kamp alanı çevresinde yürüyüşe çıkıp farklı bitkileri, ağaçları, hayvanları görmesini sağlayın.
- Rutinlere sadık kalın
Özellikle küçük yaştaki çocukların öğle ve akşam uykularını atlamamaya, saatlerini kaçırmamaya çalışın. Rutin bozulduğu zaman çocuklar huysuzlaşır ve tüm aile için kamp kabusa dönüşebilir.
- Güvenliği önemseyin
Özellikle çocukluyken güvenli kamp alanları tercih etmenizde fayda var. Kampın güvenliği dışında başka dikkat etmek gereken şeyler de var. Özellikle ateş yakarsanız çocuğun ateş yakınında koşturmamasına zaten dikkat edersiniz ama ateşle işiniz bittiğinde söndürdüğünüze emin olun, çocuk ateş sönük sanıp üzerine basabilir, bu sırada ayağı çıplak vs olabilir ve kordan yanabilir. Bu tip şeyleri atlamayın. Ayrıca çadırınızın fermuarını sürekli kapalı tutun, içeriye börtü, böcek, ya da diğer ufak hayvanlar girmesin. 😉
Çocukla Kamp: Kamp keyfinizi bozmamak için öneriler
- Esnek olun
Gezme odaklı bir seyahat sırasında kamp yapacaksanız sıkışık planlar yapmayın. Çünkü kampın kendisi sizi otelde kalmaktan daha fazla oyalayacak ve gezeceğiniz yerlerin hepsine gidemeyebilirsiniz.
- Kirlenmeye hazır olun
Çocuklar normalde bile çok kirlenmeye müsaitler kamp ortamını varın siz düşünün. Aşırı titizseniz kamp yapmak size uygun olmayabilir. Çünkü kampta çok daha fazla çamur, çok daha fazla çimen vs. olacak. Ama ne kadar kirlenirlerse o kadar eğlenecekler ona emin olun.
- Aksilikleri kafanıza takmayın
Kamp yerinde pek çok aksilik olabilir, her şey istediğiniz gibi gitmeyebilir. Küçücük bir çadırın içinde yaşayacağınızı ve siniri bozan pek çok şey olabileceğini bilerek kampa gidin. Ufak tefek aksiliklere kampın size kattığı tecrübeler olarak bakın ve sinirinizi bozmayın.
- B Planınız hazır olsun
Gerçekçi olmak zorundayız, kamp yapmak her çocuğa ya da aileye uygun olmayabilir. İlk birkaç saat içinde ya da birkaç gün sonra kamp yapmanın size göre olmadığını anladığınızda tatile devam edebilmek için çevredeki diğer konaklama alternatiflerini de önceden incelemenizi öneririm. Böylece en azından kafanız rahat olur, zor durumda kalmazsınız.
- Arkanızda çöp bırakmayın
Lütfen kamp yaptığınız yeri düzenli olarak temizleyin. Sabit bir çöp torbanız olsun, tüm çöpleri oraya biriktirin ve doldukça yenileyin. Hem bu dünyaya karşı sorumluluklarımız hem de çocuğumuza iyi örnek olmak için mutlaka temizlik yapmalıyız. Çadırlarımızı topladıktan sonra son bir kontrol edip kampımıza veda edebiliriz. Gittiğinizde kamp alanını nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakın. Sizden sonra geleceklere pırıl pırıl bir yer bıraktığınız için teşekkürler.
Son olarak olmasa da olur bir tavsiye vereyim. Çocukları olan arkadaşlarınız varsa onları da ikna edip hep beraber kamp yaparsanız hem siz hem de çocuklar çok daha fazla keyif alacaktır. Umarım kamp yazıları hoşunuza gitmiştir, o zaman beğen kısmına tıklayabilirsiniz. 😉
Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz.
Seyahat sever çocuklar için etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.
Instagram: cokgezencocuklar
Facebook: cokgezencocuklar
“Çocukla Kamp Yapacaklara Tavsiyeler” üzerine 3 yorum