Daha önce İstanbul’da çocukla yapılabileceklerle ilgili bir yazı yazmıştım. Geçen gün de instagram üzerinden beni takip edenlere Ankara’da çocukla gezilecek yerler hakkında tavsiyelerini sordum. Şimdi hepsini bir yazıda toplayıp paylaşmak istiyorum. Tabi ki hepsi için tek tek araştırma yaptım, google veya tripadvisor yorumlarını okudum ve detaylarını öğrendim. Aslında yıllar önce bir dönem Ankara’ya epey yolum düşüyordu. ODTU’de uzaktan eğitim ile enformatik yüksek lisans programına devam ediyordum ve proje sunumları, sınavlar için gidiyordum. Ama tabi çok zaman oldu ve güncel bilgilere ihtiyacım vardı, çocukla gezmek zaten ayrı bir başlık. 🙂 Öneri gönderen herkese çok teşekkür ederim. Eminim Ankara’da yaşıyor olsanız da, ziyaret için gidiyor olsanız da illa ki size uygun bir şeyler bulacaksınız bu yazıda. Çocukla Ankara gezisi düşünenler için umarım faydalı bir kaynak olur, Ankara’da çocukla gidilecek yerler ve yapılacak aktiviteler sizlerle… Çocuklu aileler için şehirlerdeki etkinlikleri, gezilecek yerleri ve pek çok faydalı bilgileri instagram hesabımda da sık sık paylaşıyorum. Takip etmenizi öneririm, şuraya tık tık.
Bebekle Tatil için Valiz Hazırlığı
Ankara’da Çocuk Oyun Alanı Olan Kafe ve Restoranlar
Ankara’da Oyun Grubu, Kreş ve Anaokulu Önerileri
Ankara’da nerede kalınır diye araştırma yapıyorsanız, ailelerin ev ortamında rahatça kalabileceği, düzgün, temiz ve bol iyi yorumlara sahip evler seçtim. İncelemek için şuraya göz atabilirsiniz.
Çocukla gezmekte zorlanıyorsanız, bu konuda önerilerimi de okumak isteyebilirsiniz: Çocukla Nasıl Gezilir?
Çocukla İzmir’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler
Çocuklar için En Güzel Seyahat Kitapları

Ankara’da çocukla gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler
Çocuklar için Harçsız Pasaport Nasıl Çıkartılır?
Anıtkabir: Ata’mızın anıt mezarını bilmeyen yok ama bu listeye dahil etmemezlik olmazdı, bari biraz ek bilgi vereyim. 🙂 Anıtkabir tüm yıl boyunca sabah 9:00’da ziyarete açılıyor, yalnız sezona göre kapanış saati 16:00-17:00 arası değişiyor. Gideceğiniz zaman saatlere dikkat etmenizde fayda var. Anıtkabir’e giriş ücretsiz.
anitkabir.com.tr
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi: Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi 23 Nisan 1990’da açılmış ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Cebeci Yerleşkesi’nde yer alıyor. Beş koleksiyondan oluşan 2000 civarı oyuncak bulunuyor. Koleksiyonlar: geleneksel oyuncaklar, fabrikasyon oyuncaklar, yabancı oyuncaklar, antik oyuncaklar ve yeni oyuncaklar. Müze’nin açık olduğu zamanlar, Salı’dan Cuma’ya 9:00 – 17:00 arası.
Not: Pandemi nedeniyle kapalı olabilir, gitmeden önce aramanızda fayda var.
cokaum.ankara.edu.tr/oyuncak-muzesi
Cin Ali Müzesi: Çankaya, Kavaklıdere’de yer alan müzede Cin Ali’nin ailesinin gerçek hikayesi, Cin Ali’nin Bahçelievler Postanesinden başlayan yolculuğu, yazarı Rasim Kaygusuz’un “Oyunla Okuma Öğretimi” araçlarıyla oyunlar ve eğlenceli bazı sürprizler yer alıyor. Pazartesi hariç her gün 10:00 -18:00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Yetişkin 20 TL, öğrenci 12 TL, 0-5 yaş ücretsiz.
cinali.com.tr/muze
Rahmi Koç Müzesi: Hem yetişkinlerin hem çocukların ilgisini çekecek farklı bölümlerden oluşan müze, Salı – Cuma günleri 10:00-18:00 arası açık, yaz dönemi 19:00′ kadar açık. Giriş ücreti yetişkin 15 TL, öğrenci 10 TL.
rmk-museum.org.tr/ankara/ana-sayfa
Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Çocuklarla müze gezme alışkanlığının küçük yaşta kazandırılması gerektiğini düşünüyorum o yüzden bu listede bol bol müze göreceksiniz. Anadolu Medeniyetleri Müzesi her gün açık ve giriş 45 TL. Yaz dönemi 10:0-17:00, kış dönemi ise 8:30-18:00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi: Çocukların keyifle gezeceği evren ve doğa ile ilgili bir müze burası, üstelik ücretsiz. Pazartesi günleri dışında her gün 09:00-17:00 arası açık.
mta.gov.tr/v3.0/muze/anasayfa
Altınköy Açık Hava Müzesi: Köy ve yaban hayatı üzerine açık havada gezebileceğiniz bir müze. Özellikle pandemi döneminde kapalı alana girmek istemeyenler tercih edebilir. Pazartesi günü hariç her gün 9:00-21:00 arası açık, giriş yetişkinler için 7 TL, öğrenci 2 TL.
altinkoy.tc
Feza Gürsoy Bilim Merkezi: Çocukların bilimin temel prensiplerini öğrenmesi için kurulmuş müzede, bazı günler ve saatlerde çocuklara özel etkinlikler de düzenleniyor. Haftanın her günü 9:00-18:00 arası açık, giriş yetişkin 7 TL, öğrenci 5 TL, 6 yaş altı çocuk ücretsiz.
fezagurseybilimmerkezi.com
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi: Satrançla ilgisi olsa da olmasa da hem yetişkinlerin hem çocukların ilgisini çekebilecek bir müze. Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 arası açık, giriş ücreti tem 12.5 TL, öğrenci 6 TL.
gokyaysatrancvakfi.org.tr
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi: Tarihi bir müze olmasının yanı sıra hafta sonları 4 yaş ve üzeri çocuklar için eğitim atölyeleri düzenleniyormuş. Covid nedeniyle bu etkinlikler ne durumda tabi bilemiyorum, arayıp sormak gerek. Pazartesi hariç her gün 11:00-17:00 arası açık, giriş tam 12 TL, öğrenci 7 TL.
erimtanmuseum.org/tr
Cumhuriyet Müzesi: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren müze, çocuklara uygun özel anlatım üslubu ile Türkiye’nin ilk çocuk dostu müzesi olma özelliği taşıyor. Her gün açık olan müze yaz dönemi 10:00-17:00 arası, kış dönemi ise 8:30-18:00 arası ziyaret edilebiliyor, giriş 15 TL.
Kurtuluş Savaşı Müzesi: 1920-1924 yılları arasında TBMM faaliyetlerinin gerçekleştirildiği 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet vermiş olan müze, milli mücadeleye dair bilgiler vermesi açısından değerli. Cumhuriyet Müzesi bileti ile gezilebiliyormuş.
PTT Pul Müzesi: Dünya haberleşme tarihi ve PTT tarihine dair bilgiler veren müzede 6000 civarı da pul sergileniyor. Çocuklara özel bir alan da bulunuyormuş. Her gün 9:00-17:00 arası açık ve giriş ücretsiz.
Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi: Türk ve dünyadan havacılık tarihine dair pek çok araç ve bilgiye ulaşabileceğiniz müze Etimesgut’ta yer alıyor. Pazartesi hariç her gün 09:00-16:30 arası açık, giriş ücreti 25TL, öğrenci ücretsiz.
Pandemi Sürecinde Türkiye’de Çocukla Tatil
Kartaltepe Kent Ormanı: İçinde gölet, şelale, asma köprü, çocuk oyun alanları, futbol sahası, bisiklet parkuru, plaj voleybolu sahası, yürüyüş ve koşu parkuru, piknik alanları ve mangal için barbeküler bulunuyor. Ailece temiz havada çok güzel valit geçirebileceğiniz bir ye rolmuş.
AKM Millet Bahçesi: İçinde basketbol sahaları, koşu ve bisiklet yolu, kaykay pisti, buz pisti, çocuk oyun alanları, çok amaçlı spor sahaları ve etkinlik adası bulunan oldukça büyük bir yeşil alan. Hem yetişkinler hem çocuklar için çok keyifli vakit geçirilecek bir yer.
Salıncakköy Eğlence Bahçesi: Çocuklar için düzenlenmiş eğlence merkezinde salıncak tırmanma duvarları, surunme parkuru ve kum havuzu var. Aralarda tavşan, kedi, köpek gibi hayvanların olduğu ufak tefek barınaklar bulunuyor. Ailelerin yemek yiyebileceği bir restoran da var.
Eymir Gölü: ODTÜ arazisi içinde yer alan göle 06.00 – 22.00 saatleri arası giriş yapılabiliyor. Bisiklet turu, ördek ve karabatak besleme gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Balık tutma alanı da bulunuyormuş. araç girişine izin verildiği için bisiklet konusunda google yorumlarda uyarılar yapılmış ama ODTÜ’nün web sitesinde hafta sonu araç girişinin yasak olduğu yazıyor, belki uyarılar hafta içi içindir.
Kuğulu Park: Çok büyük bir park olmasa da Ankara’nın en işlek caddelerinden Tunalı Hilmi civarında yer aldığı için tüm Ankaralıların ve Ankara’da yaşayanların burada bir anısı vardır sanıyorum. Benim de aklımdaydı yazmak ama zaten en çok önerilen yer burası olmuş. 🙂 Parktaki gölette kuğular, kazlar ve ördekler yüzüyor, çocuklar keyifli vakit geçirecektir.
Mogan Gölü: Gölbaşı ilçesinde yer alan kafa dinlemek ve yürüyüş yapmak için ideal bir yer. Piknik ve mangal yapılabiliyor, ayrıca plaj voleybolu, tenis kortu, çocuk oyun alanları ve restoranlar da var.
Anfa Altınpark: Oldukça büyük bir alana yayılmış parkta piknik alanı, gezinti treni, oyun parkı, paten sahası, gölde su bisikleti, şirinler köyü vs. gibi pek çok bölüm bulunuyor. Çocuklarla uzun süre vakit geçirebilirsiniz.
Harikalar Diyarı: Sincan’da yer alan parkta birçok farklı kitaptan masal kahramanlaro bulunuyor. Ayrıca büyükçe bir yeşil alan, bir gölet, gokart pisti, tiyatro, mini golf sahası, basketbol ve futbol sahaları da mevcut.
JoyPort Eğlence Merkezi: 0-4 yaş ve 4-12 yaş olmak üzere iki sahadan oluşan oyun alanı, bowling alanı ve 2-8 yaş arası çocuklar içn kum havuzu bulunuyor. Podium AVM, One Tower AVM ve Gordion AVM’de şubeleri bulunuyor.
Macera Adası: ANKAmall Alışveriş merkezinde yer alan oyun alanı, her yaş grubundan çocuğun eğlenebileceği oyuncaklar bulunuyor, çocuklarla ilgilenen görevliler var böylece aileler dinlenebiliyor.
ARCKIDS Eğlence Merkezi: Arcadium Alışveriş Merkezi’nin en üst katında yer alan oyun alanında çocuklar eğlenirken ailelerin dinlenebileceği bir yer oluşturulmuş.
Ahlatlıbel Atatürk Parkı: Belediye tarafından işletilen bir piknik alanı, mangal yasakmış. Uçurtma uçurmak için epey önerilmiş.
Kurtuluş Parkı: Fidanlık Mahallesi’nde yer alan, Ankara’nın en eski parklarından biri burası. merkezi olduğu için biraz nefes almak ve çocukların yeşil alanda koşturması için uğrayabilirsiniz.
Seğmenler Parkı: İçinde havuzlar, çocuk oyun parkı ve bir amfi tiyatro bulunan bir park. Covid nedeniyle bekçiler sıkı kontrol yapıyormuş ve parkı erken boşaltıyorlarmış gibi yorumlar okudum, aklınızda olsun.
Gençlik Parkı: Ankara’nın tarihi parklarından biri olan park hem kültür sanat alanlarına, hem de bir eğlence mekanlarına ev sahipliği yapıyor.
Atlı Spor Kulübü: Ferah bir ortamda vakit geçirmek ve at binmek için gidilebilir. Çocuklar için oyun alanı ve pony club da varmış.
Aqua Vega Akvaryum: Nata Vega Outlet içerisinde yer alan Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük tüneline sahip akvaryum. Yetişkin 58 TL, öğrenci 48 TL, 0-3 yaş ücretsiz, farklı fiyatlarla aile paketleri de var. Hafta içi 10-20, hafta sonu 11-21 arası ziyaret edebiiyorsunuz.
Tepetaklak Ev Neşeli Köy: Etimesgut Yukarıyurtçu’da yer alan komplekste Tepetaklak ev, İllüzyon müzesi, Big fun museum ve Niloya Eğlence köyü bulunuyor. Her gün 10.00 – 18.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü: Yeşil bir alana kurulmuş, çocuklar için oyun alanı ve macera parkı var. Burada okçuluk deneme veya at binme imkanı da bulunuyor. Pazartesi hariç her gün 9:00-18:00 arası açık.
Çansera Kent Bahçesi: Şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için uygun yerlerden. Mangalsız piknik yapabiliyorsunuz, yürüyüş, koşu, bisiklet için de tercih edebilirsiniz.
Türkiye’de Çocukla Kamp Yapılabilecek Yerler
Ankara Kalesi: Şehrin sembolü olan tarihi kale, Ankara’ya gittiğinizde uğramanız gereken yerlerden. Panoramik Ankara manzarasını izleyebilir, sokaklarında dolaşıp Osmanlı döneminden kalma tarihi evleri görebilirsiniz.
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi: Türk tarihinde önemli bir yeri olan ve Macaristan’da yer alan Estergon Kalesi’nden ismini alan merkezde Etnografya müzesi, restoran ve dükkanlar bulunuyor. Her gün sabah 8:00-22:00 arası açık ve giriş ücretsiz.
Beypazarı: Ankara’nın cumbalı konaklarıyla ünlü ilçesi Beypazarı’nın hareketli çarşısı çocukların ilgisini çekebilecek bir yer. Buraya gitmişken İnözü Vadisi de önerilmiş, manzaraya karşı bahçeli restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.
Ankara(Eski adıyla Belpa) Buz Pateni Sarayı: Ankara’da buz sporları ile ilgili her türlü etkinliğe ev sahipliği yapan saray, bazı günler müsabakalar veya antrenmanlar olduğu için kapalı olabiliyormuş, gitmeden önce aramak gerekiyor.
Atakule: Ankara’nın sembol binalarından biri olan kulenin seyir terasından Ankara manzarasını izleyebiliyordunuz ama şu an kuleye çıkılmıyor sanıyorum. Burada alışveriş merkezi bulunuyor ve önünde yemyeşil botanik bahçesi bulunuyor. Atakule önerilmiş ama şu dönem botanik bahçesine gitmek daha mantıklı olabilir. 🙂
Arena Trambolin Park: Acity Alışveriş Merkezi’nde yer alan, çocukların zıp zıp zıplamaları için kurulmuş bir alan. Her gün 10.00 – 22.00 arası açık ve Covid nedeniyle 150 kişi olan kapasiteyi 50 kişiye düşürmüşler. Giriş ücreti 35 TL, sınırsız tüm gün 60 TL.
arenatrambolin.com
Cumba Çocuk Kitabevi’nin atölye çalışmaları tavsiye edilmiş, websitesini bulamadım ancak instagram hesabından ulaşıp bilgi alabilirsiniz.
instagram.com/cumbacocuk
Liman Kitabevi: Çankaya Kızılırmak’taki kitabevinin nin çocuk bölümü güzel düzenlenmiş, vakit geçirilebilir.
Arkadaş Kitabevi: Batıkent Atlantis’teki şubesinin çocuk bölümü oldukça büyük ve keyifli.
Music4KidsAnkara MusicTogether: 0-5 yaşa uygun açık havada ve ailece yapılan tek katılımlık müzik etkinlikleri düzenliyorlar. Ayrıca Ankara’da yaşayanlar için 4 hafta süren Müzikle Adım Adım Dünya Turu diye bir atölyeleri var, yine 0-5 yaş arası çocuklar ve aile bireyleriyle birlikte katılınıyor.
instagram.com/music4kidsankaramusictogether
CerModern: Burası bir modern sanatlar müzesi ve bir de açık hava sahnesi varmış, çocuk atölyeleri de düzenleniyormuş ancak sanırım şu anda yok. CerÇocuk olarak ayrı bir instagram hesabı da var ama Nisan ayından beri aktif değil. Burası her şekilde gitmeye değer bir yere benziyor ama çocuklar özelinde etkinlik bulamayabilirsiniz. Pazartesi günleri hariç her gün 10:00-20:00 arası açık ve giriş 20 TL, öğrenci 15 TL, 7 yaş altı ücretsiz.
cermodern.org
Akıllı Çocuk Dünyası ve Lösev Dükkan: Burada çocuk atölyeleri düzenleniyormuş ama sanırım şu anda yok, güncel bir duyuru bulamadım. Yine de dükkana uğrayıp hem çocuklarınıza anne eliyle yapılmış sağlıklı ürünlerden alabilir hem de Lösev’e katkıda bulunabilirsiniz.
Mor Çilek, Bachce Sanat ve Mini Sanat Atölyesi de gelen öneriler arasındaydı ama bunlar sanki düzenli gidilmesi gereken atölyeler gibi geldi, Ankara’da yaşayanların ilgisin çekebilir. 2 yaşından itibaren farklı yaş gruplarına özel aktiviteleri bulunuyor.
Gelen bazı Ankara mekan önerilerini de paylaşmak istiyorum. Aslında ben sadece çocuklu aktiviteleri sormuştum ama güzel bir yemeğe asla hayır diyemem. 🙂 Siz de bendenseniz çoğunlukla Ankaralılardan gelen bu önerileri dikkate alabilirsiniz. Düveroğlu, Özçelik Aspava, Çiçek Lokantası, Urumiçi Uygur Lokantası, Hamamönü’ndeki Kanaviçe Çikolata, Atakule’nin olduğu caddedeki Mama’s Burger ve sağlıklı yemekleri için Pachamama tavsiye edilen yerlerdendi. Bunların dışında, Ankara’da mekan veya Ankara’da çocukla gezilecek yerler için önerileriniz varsa lütfen yorumlarda paylaşın, herkes faydalansın.
Ankara’da konaklama alternatiflerini incelemek için buraya göz atabilirsiniz. Kızılcahamam veya Beypazarı civarında kamp yapılabilir diye bir yorum gelmişti bu arada.
Not: Ben kapalı olabilir dediğim, güncel bilgi bulamadığım yerleri telefonla darlayıp öğrenirdim ama yurt dışındayım şu anda malum. Net bilgi verebilecekler yorumlara yazarsa çok sevinirim. 😉
Bu yazıyı ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla da paylaşmayı unutmayın!
İstanbul’da Çocukla Gezilecek Yerler ve Yapılabilecekler
Evden Katılabileceğiniz Online Aktiviteler ve Ulaşabileceğiniz Ücretsiz İçerikler
Bebekli Aileler İçin Deprem Çantası
Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.
Seyahat sever çocuklar ve aileler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.
Instagram: cokgezencocuklar
Facebook: cokgezencocuklar
Pinterest:hohhoyyt
“Çocukla Ankara’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler” üzerine 7 yorum