Yurt Dışında Doğum: Dubai’de Doğum Yapmak

Yurt dışında doğum röportajlarım Dubai’de doğum ile devam ediyor. Dubai’de doğum yapmanın avantajları, Dubai’de doğum ücretleri ve daha pek çok sorunuzun cevabına bu yazıda ulaşabilirsiniz. Dubai’de doğum yapmayı düşünenler için güzel bir rehber olacağını umuyorum.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarıma da göz atmanızı öneririm.

Yenidoğan Bebek Alışverişi ve İhtiyaç Listesi

Hastane Doğum Çantası Hazırlama Rehberi

Hamileyken Okunması Gereken Kitap Önerileri

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Yurt dışında nerede doğum yaptınız?

Merhabalar, ben Seda. 1980 doğumluyum, peyzaj mimarıyım. Evliyim, bir oğlum var ve 2015 yılından beri Dubai’de yaşıyorum. Doğumumu 2017 yılında yine Dubai’de yaptım.

dubaidogum1.JPG

Neden yurt dışında doğum yapmayı tercih ettiniz? Avantajları nelerdir?

Burada doğum yapmak istememin en büyük sebeplerinden biri evimden ve eşimden uzun süre ayrı kalmak istemememdi. Biliyorsunuz 32. haftadan sonra doktor raporu da olsa uçakla seyahat edilemiyor, dolayısıyla en az 3 ay evden ayrı kalmak benim istediğim bir şey değildi.

Diğer sebeplerden biri loğusa dönemimi mümkün olduğunca az insanla geçirmek istememdi. Türkiye’de aile, akrabalar derken sürekli yorum yapan ve istemeden de olsa sizi yoran kalabalıklar bana göre değildi. Hamilelikte çok kitap okumuştum ve çocuğumu daha sakin yetiştirmek istiyordum dolayısıyla her kafadan bir ses çıkması beni yoracaktı.

Üçüncü sebep sağlık sigortamızın Türkiye’yi kapsamıyor olmasıydı. Memleketim olan kasabada burada ekstra vereceğim parayla doğum yapabilirdim ama imkanlar olarak kesinlikle burası ağır bastı.

Herkes Dubai’de doğum yapabilir mi? Size göre Dubai’de doğum yapmanın dezavantajları ve riskleri nelerdir?

Hamile olabilmeniz için evli olmanız gerekir. Evlilik dışı ilişki kabul edilmiyor ve hamile olmanın cezası var. O yüzden evli olup sigortası ya da parası olan herkes Dubai’de doğum yapabilir ancak ABD’deki ya da diğer ülkelerdeki avantajlar olmadığı için çok da anlamı olmaz. Burada doğumla herhangi bir hak kazanılmıyor, UAE pasaportu sadece kan bağıyla verildiği için buradan doğum yapmak için ABD’ye ya da Kanada’ya giden çok kişi oluyor.

Dezavantaj olarak sadece aklıma gelen Türkçe konuşan doktor ve hemşire bulmanın zor olması ama bu çok kişisel bir konu olduğu için açıkçası kesin bir şey söyleyemeyeceğim.
Risk olarak ise bence bir riski yok. Çünkü genel olarak sağlık sektöründe çok garanticiler. Sizden herhangi bir şikayet gelmesinden çekinirler dolayısıyla da gereksiz müdahale ya da işlem yapılmaz.

dubaidogum4

Dubai’de doğum planlama adımlarından ve prosedürlerinden kısaca bahseder misiniz?

Gerçek bir gerekçe olmadıkça burada doğum doğal doğumdur. Sezaryen düşünülmez ve hamileliğiniz hep buna göre planlanır. Tabi doktordan doktora değişiklikler de gösterebilir ama genel mantık normal/doğal doğuma yakındır. Doğumdan önce hastane seçmek için doğum turlarına katılırsınız. Bu turlarda doğum odalarını ve personeli görebilir, hastanenin genel tavrını anlayabilirsiniz. Ayrıca her hastanedeki doğum eğitimlerini yine ücretsiz olarak alabilirsiniz. Doğumdan önce size hastane bir form verir ve orda doğum sırasında istediğiniz ve istemediğiniz uygulamalar sorulur. Yani doğum sizin isteklerinize göre ilerler. Doğuma sizinle birlikte 2 kişi daha girebilir, bu kişileri forma yazmanız gerekir ve sadece tek hemşire sizinle özel olarak ilgilenir.
Doğumdan sonra da gece gündüz en ufak şeyde hemşireyi çağırmanızı isterler ve hiç surat asmadan her seferinde hemşireler yardıma gelir. Ayrıca emzirme uzmanı gelip size eğitim verir. Hastane bebeğe ve anneye özel çanta hediye eder, içinde yenidoğan döneminde işinize yarayacak her şey vardır.

Dubai’de doğum maliyetleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Doğum dışında ek maliyetleriniz oldu mu?

Dubai’de sağlık hizmetleri de pahalı maalesef. Hastaneden hastaneye doğum paketleri değişir. Öncelikle doktorunuz hangi hastanelerde doğum yaptırabildiğini size söyler ve siz de fiyata ya da isteğinize göre hastane seçersiniz.

Doğum paketlerinin içinde oda, müdahalesiz doğum, doğum sonrası bakımlar vb. şeyler mevcuttur. Epidural ya da doğum sırasında yapılmak zorunda kalınan müdahaleler ekstraya girer ama mesela suda doğum için ekstra para ödemenize gerek yoktur çünkü onu normal doğumdan sayarlar. Bebeğin ilk muayeneleri, aşılar ve vitaminler de doğum paketine dahildir.

Normal doğum (2 gece kalmalı) paketleri 10-15 bin dirhem, sezaryen doğum (2 gece kalmalı) paketleri 20-30 bin dirhem arasında hastaneden hastaneye değişir. Genel olarak hastanenin tavrı da fiyatı etkileyen şeylerden biridir. Mesela benim doğumum sırasında sigortamız toplam sadece 10 bin dirhemi karşılıyordu ve normal doğum 8 bin dirhem civarıydı. Suda doğum ile yola çıkıp 27 saatin sonunda kendimi yatakta suni sancı alıp vakum yardımıyla doğurmaya çalışırken buldum. 2 gece kaldıktan sonra oğlum sarılık oldu ve makineye sokmak zorunda kaldık, 3.gece de ücretsiz kalmamız için hastane beni refakatçi gösterdi ve oğluma yatış verdi. Ayrıca sünnetini de yaptırdık ve sadece 500 dirhem gibi bir para ödeyip hastaneden çıktık ki bizim hesabımıza göre 4-5 bin fazla ödememiz gerekiyordu. Yani aslında masrafı öngöremiyorsunuz, sigortanıza bağlı olarak ekstra para ödeyebiliyorsunuz.

dubaidogum3

Dubai’de doğum sonrası prosedürler nelerdir?

Bebek için doğum sonrasında yapılması gereken resmi çok is var maalesef. Hastaneden doğum belgesi alıp onu Dubai Sağlık Bakanlığına onaylatmanız gerekiyor ki pasaport, kimlik alma gibi işlemler başlasın. Ayrıca bebeğe sigorta kartı çıkartmak ve Emirates ID almak gerekiyor. İlk 1 ay annenin sigortası bebeğin masraflarını karşılıyor ama sonra kendi sigortasının yapılması gerekiyor.

Dubai’de doğum yapmak isteyenlere özellikle tavsiye etmek istediğiniz bir şeyler var mı? Bu kararınızdan memnun musunuz?

Dubai’de yaşamayıp doğum yapmaya gelmek gibi bir mantık olmaz çünkü dediğim gibi burada doğumun herhangi bir artısı yok bebeğe. Ancak burada yaşıyorsanız ben kesinlikle öneririm.

Bir kere evinizden ayrı kalmamış oluyorsunuz. Aynı zamanda Türkiye’de bulmak zor olan her türlü doğum yöntemi burada mevcut (suda doğumundan, ipe asılıp doğurmaya kadar). Sizi hemen sezaryena almaya çalışmıyorlar, mesela ben suyum geldikten 27 saat sonra doğurdum ki normali 24 saat içinde doğurmaktır ya da bir arkadaşımda 3 gün ara ara sancı çekip açılma olmadığında yatışını verip suni sancıyla doğurtmaya çalışmadılar. Bence bu çok önemli.

Bir de uzakta çocuk doğurmak ve yetiştirmek benim için en önemli artılardan bir tanesi. Eskiden yapılan ve şimdi yanlış olduğunu öğrendiğimiz çok şey var. Yapı gereği işime karışılmasından ya da sormadan tavsiye verilmesinden pek hoşlanmam dolayısıyla burada doğum benim tecrübeme göre çok güzeldi.

Yeni doğum yapacaklara tavsiyem ise kalabildiğiniz kadar hastanede kalıp doğru emzirme ve bebek bakımını uzmanlarından öğrenmeniz. 🙂

Röportaj için Seda Yurdakul’a teşekkürler.

Instagram: birgocmenanne

Diğer yurt dışında doğum röportajlarımıza şuradan ulaşabilirsiniz.

Seyahat Temalı Bebek ve Çocuk Odası Fikirleri

Seyahat Temalı Hastane Doğum Odası Süsleme Fikirleri

Gezginler için Seyahat Temalı Baby Shower Fikirleri

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Ebeveynler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

Pinterest: hohhoyyt

Yurt Dışında Doğum: Dubai’de Doğum Yapmak” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s