Çocukla Makedonya Gezisi

Kızıma olan Hamileliğimin 5. Ayında 3,5 yaşındaki oğlumuzla beraber Ohri- Üsküp gezisi yaptık. Makedonya için vizesiz hava yolu ile ulaşım daha kolay, ancak bizim Schengen vizemiz olduğundan hem hamilelik, hem de çocukla daha konforlu olacağından küçük molalar vererek kendi aracımızla gitmeyi tercih ettik. Yunanistan üzerinden ilk olarak bir gece Selanik‘te konakladık. İpsala sınır kapısı – Selanik arası yaklaşık 4 saat sürmekte. Ohri – Selanik arası yaklaşık 5 saat sürmekte. Yunanistan’dan Makedonya’ya girdiğimizde ilk durağımız Bitola yani diğer adıyla Manastır oldu. Burada Ata’mızın eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi olan binaya; Bitola Müzesi’ne gittik. Ata’mıza adanmış bir odada kıyafetleri, özel eşyaları, çeşitli fotoğrafları sergilenmekte. Müzenin kalan kısmında da farklı dönemlerden , farklı eserler de sergileniyor. Müzeyi gezdikten sonra Bitola sokaklarını dolaştık .Sadece gezip görmek için iki saat yeterli. Ama şirin kafelerinde de zaman geçirmeye değer.

1.jpg

Makedonya’nın incisi Ohri; Mimarisi bakımından UNESCO’nun dünya mirasları listesine girmiş. Ohri için iki gün planladık ve yeterli de geldi. Booking com üzerinden Villa Blazeski‘de iki gün kaldık , konum olarak göle yakın ve eski Ohri ve çarşısına 15 dk. yürüme mesafesindeydi. Hem temiz hem de uygun fiyatlıydı. Otel tarzındaydı, içinde mutfağı olan apartlardan değildi. Bu yüzden yemek işini dışarıdan çözdük. İki gece için üç kişilik oda fiyatı 48€.

2

Ohrid’te neler yaptık; yarım saatlik Ohri gölü turu yaptık. İki kişi için 10 € ödedik, çocuk için ücret almadılar. Göl üzerinde dolaşmaktan Kerem çok keyif aldı. Ayrıca göl üzerinden şehri görmek de ayrı güzel. Biz Ağustos ayı sonunda gittiğimizden hava biraz serindi ancak yaz mevsiminde gölün berrak sularında yüzmek mümkün.

3

Osmanlıdan kalan Safranbolu evlerine benzeyen sokaklarını dolaştık, Çar samuel kalesine çıktık, oradan şehri seyrettik. Buraları şehir merkezinde olduğundan yürüyerek gezmek mümkün, bebek arabası için de elverişli. Alışveriş için de Ohri’nin kendine özgü incilerini satan birçok dükkan mevcut. Para birimi Dinar ancak çoğu işletmede Euro da kullanılıyor.

4

Ohri’nin köftesi, kuru fasulyesi ve peynirli çoban salatası ünlü. Eski Osmanlı çarşısında birçok restoranda yemek yiyebilirsiniz ancak farklı alternatif için Meydan Lokantası’nda bizim Türk yemeklerini bulabilirsiniz, çocukların daha çok sevdiği çorba, pilav gibi..

5

Ohri’den sonraki durağımız Makedonya’nın başkenti Üsküp(Skopje). Üsküp’ün bir yanı Osmanlı bir yanı Avrupalı. Heykellerin şehri, şehrin merkezinde Büyük İskender’in 33 metrelik büyük heykeli bizi selamlıyor.

image6

Üsküp’te Heykelin olduğu meydandan devam ederek taş köprüden geçip Osmanlı çarşısını gezdik, lokantalar, hanlar, camiiler hepsi bu bölgede. Çarşıya girdiğimizde esnaf Türkçe konuşuyordu. Kendimizi farklı bir ülkede gibi hissetmedik. Buranın en ünlü restoranı Destan. Burada çocuk için köfte çorba bulmak mümkün.

image8

Biz Üsküp’te tam merkezde heykelin arkasındaki Hotel Square‘de kaldık, merkezi olarak çok iyiydi, fiyat bakımından çok uygundu ancak temizlik açısından çok iyi değildi. Otoparkı da mevcut değil. Biz kendi aracımızla geldiğimizden Üsküp’te de park yeri bulmak sorun, park için otopark bulmak gerekiyor. Üsküp’e 15 km kadar mesafede Matka Kanyonunu da gezi listemize almıştık ancak dönüş yolunda sağnak yağmur başladığından, gezimize dahil edemedik. Siz burayı da görebilirsiniz. Ayrıca bu rotada kendi aracınızla giderseniz bolca yeşil görüp temiz balkan havası ile daha da mutlu olabilirsiniz.

Yazı Sahibi: Sevgi Bütüner Kanmaz

Instagramsevgikanmaz

Çocukla Makedonya Gezisi” üzerine 2 yorum

Yorum bırakın