Çocuklar için Harçsız Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Çocuklar için harç ücreti ödemeden pasaport çıkartılabileceğini bilmeyen o kadar çok kişi varmış ki bu konuda detaylı bir yazı hazırlamasm olmazdı. Pasaport çıkartma konusu biraz insanların göünde büyüyor ve ücretler de yüksek olduğundan erteleniyor. Bu sene pasaportlarda inanılmaz gecikme yaşandı ve pek çok kişinin planlı tatili pasaport krizi nedeniyle iptal oldu. Pasaportun çabuk gelmesi için de tüyo paylaşacağım ama siz yine de çocuklara harç ödemiyorken 5 yıllık pasaporta başvurun kenarda dursun derim. 🙂 O zaman çocuklar için harç ücreti ödemeden pasaport nasıl çıkartılır anlatıyorum buyurun. 

Yurt Dışında Bebekle Gidilecek Yerler

harçsız pasaport nasıl alınır

Çocuklar için Harçsız Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Öncelikle standart pasaport başvuru prosedürünü anlatıyorum, nasıl harç ücreti ödemeden pasaport çıkartılır devamında geliyor. Çocuklu aileler için şehirlerdeki etkinlikleri, gezilecek yerleri ve pek çok faydalı bilgileri instagram hesabımda da sık sık paylaşıyorum. Takip etmenizi öneririm, şuraya tık tık.

Pasaport Randevusu Alma

Artık pasaport işlemleri Nüfus Dairelerinde yapılıyor biliyorsunuz. Önce https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine giriyorsunuz. Pasaport Randevu Al kısmına tıklıyorsunuz. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo) seçiyorsunuz ve alttaki küçük formu doldurup devam ediyorsunuz. Bu forma yalnızca 18 yaşından büyük şahısların bilgileri girilebiliyor, yani çocuk için başvururken kendinizinkini gireceksiniz. Buradan sonra açılan sayfada, sol bölümden başvuru yapmak istediğiniz ili seçiyorsunuz, sağda ilçeler ve en erken randevu tarihleri listeleniyor. Burada herhangi bir nüfus dairesi seçebildiğiniz için aceleniz varsa en yakın tarihte boş yeri olan ilçeyi seçebilirsiniz. Tabi uzaklık vs. gibi kriterler sizin için daha önemliyse ona göre seçiminizi yaparsınız. İlerledikten sonra karşınıza çıkan sayfada kendiniz, eşiniz, çocuğunuz ve anne babanızı görebilirsiniz. Kim(ler) için randevu alacaksanız ekliyorsunuz. Sonra randevu saatini seçip ilerliyorsunuz ve karşınıza onay sayfası çıkıyor. Burada telefonunuza gönderilen kodu yazarak randevunuzu onaylıyorsunuz. İşte bu kadar, ilk aşamayı geçtiniz. 🙂

Pasaport Başvurusu için Gerekli Evraklar

İkinci aşama evrakları hazırlayıp randevuya gitme kısmı oluyor. Randevuya başvuruyu yaptığınız çocuğunuzla birlikte gitmeniz gerekiyor. Yanınıza almanız gereken evraklar ise şöyle; 5*6 cm ebatında 2 adet biyometrik fotoğraf, TC kimlik kartı, varsa eski pasaportu. Çocuk için başvuruya tek ebeveyn giderse noterden alınmış muvafakatname de istenen belgeler arasında ama eğer anne ile baba başvuruya birlikte giderse muvaffakatname gerekmiyor. 18 yaşından küçük çocuklar için maksimum 5 yıllık pasaport çıkartabiliyorsunuz, kaç yıllık çıkaracaksanız ona göre bankadan ya da vergi dairesinden harç yatırıp dekont almanız gerekiyor. Bu dekont da pasaport için verilen evraklar arasında yer alıyor. Pasaport harç ücretlerinin güncel durumunu şu adresten kontrol edebilirsiniz.

Harç Ücreti Ödemeden Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Evet sonunda nasıl pasaport harç ücreti ödemiyorsunuz onu anlatıyorum. 🙂 Çocuğunuz öğrenci ise öğrenci belgesi alıp harç ücreti ödemeden pasaport başvurusu yapabiliyorsunuz, sadece defter bedelini ödüyorsunuz. 25 yaşına kadar tüm öğrenciler bu haktan faydalanabiliyor, kreş öğrencileri dahil. Eğer çocuğunuzun kreşi ya da okulu e-okul’a kayıtlıysa zaten sistemde direkt görünüyor, kayıtlı değilse okuldan bir belge alarak öğrenci olduğunu kanıtlamanız yeterli. Yalnızca defter bedeli ödeyerek çocuğa pasaport alabiliyorsunuz, bu da şu anda(2022) 225 TL, 2023 yılbaşı itibarıyla artacak.

Yurt dışında okuyan öğrenciler harçsız pasaport alabilir mi?

Maalesef yurt dışında okuyan çocuklar için Türkiye’de başvurmak sıkıntı oluyor. Bunun için iki seçeneğiniz var: çocuğun okuduğu ülkedeki Türk büyükelçiliğinden pasaport başvurusu yapmak ya da yurt dışındaki okuldan alınan belgeyi apostilletip yeminli tercümana Türkçe’ye çevirtmek. Bu işlemler için yapacağınız masraf da tabi pasaport harcı kadar olabilir. 😦

Randevu saatinizde ilgili nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz ve belgeleri teslim ediyorsunuz. Eğer önünüzde bir seyahat varsa ve pasaportunuzun hızla gelmesini istiyorsanız başvuruya bilet rezervasyonu iliştirmenizi öneririm. İkinci aşama da böylece bitti.

Sıra geldi pasaportunuzu beklemeye. Başvurunuz tamamlandıktan sonra bir hafta içinde pasaportunuz PTT Kargo tarafından adresinize teslim ediliyor. Biz Kırklareli gibi küçük bir yerde başvuru yaptığımız için iki iş günü sonra pasaport elimizdeydi. 🙂 İstanbul’da da 5 iş günü civarı sürüyormuş normalde. 🙂

Daha iyi içerikler üretebilmemiz için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyoruz. Yazar olmak isterseniz sitedeki iletişim menüsünden formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

Ebeveynler için faydalı bilgiler, etkinlikler, seyahat ipuçları ve gezi rehberleri paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm bunlardan haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Instagram: cokgezencocuklar

Facebook: cokgezencocuklar

 

Çocuklar için Harçsız Pasaport Nasıl Çıkartılır?” üzerine 19 yorum

  1. Merhaba,
    Biyometrik fotoğraf sıkıntısını aynen biz de yaşıyoruz. Alın bölgesinin tamamen açık olması gerekiyormuş ama oğlumun saçı düşerek alnını kapatmış. Fotoğrafçı ve biz de buna dikkat etmedik. Ta ki evrakları teslim alan görevli ikaz edene kadar:( Şansımızı deneyerek başvurumuzu merkeze iletti ama reddedilme ihtimali yüksek dedi. Sonucu merakla bekliyoruz.

    Beğen

Yorum bırakın